BBC

De nederlaag van Boris Johnson in het Britse Lagerhuis gisteren leidt tot uiteenlopende reacties in de Britse kranten. "Vernederd", kopt de Sunday Mirror in hoofdletters op de voorpagina. Andere kranten verwijten het parlement brexit opnieuw te blokkeren.

Premier Johnson wilde dat het parlement zich gisteren zou uitspreken over zijn nieuwe brexit-deal, maar nadat het lagerhuis een amendement had aangenomen ging dat niet door en moest hij in plaats daarvan de EU om uitstel vragen.

Volgens de Sunday Mirror werd Johnson tijdens het "Lagerhuisdrama" gedwongen om de EU om uitstel van de brexit "te smeken" en is er nieuwe twijfel of zijn deal nog wel door het parlement heen komt.

Ook The Observer heeft het over een "vernederende nederlaag" voor Johnson. De halve voorpagina wordt in beslag genomen door een foto van de grote demonstratie tegen de brexit in Londen.

Het Britse medialandschap is al sinds de aanloop naar het brexit-referendum in 2016 verdeeld. Sommige kranten geven meer voorrang aan het pro-brexit-sentiment dan andere.

The Mail on Sunday richt zijn pijlen bijvoorbeeld juist op het Lagerhuis. "House of Fools", het gekkenhuis, kopt de krant boven foto's van onder andere Labourleider Corbyn en parlementsvoorzitter Bercow. De Lagerhuisleden worden verantwoordelijk gehouden voor "nog meer pijnlijk uitstel". De Sunday Express noemt Johnson wilskrachtig en kopt in witte chocoladeletters met: "Waarom laten ze ons niet vertrekken?"

The Sunday Times stelt dat Johnson het gevecht aangaat met "de brexit-vernielers" en heeft het over "drie strijdvaardige brieven aan de EU".

Ook op sociale media gaat het debat nog door. Een van de meest bekeken brexit-filmpjes op YouTube gisteren is het vertrek van het Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg uit het parlement. Rees-Mogg, overtuigd brexiteer, had zijn 12-jarige zoon meegenomen om de historische 'Super Saturday' van dichtbij mee te maken.

De twee werden flink uitgejouwd door anti-brexit-demonstranten:

STER reclame