AFP

Goedemorgen! Vandaag worden de parlementsverkiezingen in Zwitserland gehouden. En in Barcelona gaan tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid de straat op.

Vandaag gaat het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen regenen. In het noordwesten blijft het waarschijnlijk droog. Het wordt 12 tot 14 graden en er staat weinig wind. Morgen is het nog wisselvallig, vanaf dinsdag wordt het droger een breekt de zon vaker door.

weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Zwitserland wordt gestemd voor het parlement. Naar schatting heeft zo'n 90 procent van de kiezers al gestemd, per brief. Naar verwachting blijft de rechts-conservatieve Zwitserse Volkspartij de grootste partij, en winnen de groene partijen terrein. De uitslagen komen vanaf 12.00 uur binnen.
  • De Spaanse centrumrechtse partij Ciudadanos heeft opgeroepen tot een demonstratie in Barcelona vanmiddag als reactie op de protesten van Catalaanse separatisten de afgelopen dagen.
  • In het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels wordt vanochtend bekendgemaakt welk boek de Jan Wolkers Prijs 2019 wint. Dat is de prijs voor het mooiste Nederlandse natuurboek.
  • En natuurlijk wordt er gevoetbald in de eredivisie: PEC Zwolle speelt tegen ADO Den Haag, FC Groningen ontvangt Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard gaat op bezoek bij FC Emmen. Om 16.45 uur speelt Feyenoord thuis tegen Heracles Almelo.

Wat heb je gemist?

De Britse premier Boris Johnson heeft de Europese Unie om uitstel van de brexit gevraagd. Hij heeft de uitstelbrief niet persoonlijk ondertekend. Ook heeft hij een brief toegevoegd waarin staat dat verder uitstel een vergissing zou zijn. Een derde brief is gestuurd door de Britse vertegenwoordiger in Brussel, die schrijft dat de regering verplicht was om uitstel te vragen..

Johnson wilde geen uitstel aanvragen. Het parlement dwong hem daartoe met een amendement. Dat gebeurde toen hij gistermiddag zijn brexitdeal door het Lagerhuis wilde loodsen. EU-president Tusk gaat nu de Europese regeringsleiders raadplegen over het verzoek. Premier Johnson zegt nog altijd op 31 oktober de EU te willen verlaten.

Anders nieuws uit de nacht:

Demonstranten richtten barricades op in de Chileense hoofdstad Santiago Reuters

En dan nog even dit:

De Australische vliegmaatschappij Qantas heeft de langste commerciële non-stop passagiersvlucht ooit gemaakt. Met 49 mensen aan boord vloog de Boeing 787-9 Dreamliner van New York naar Sydney in 19 uur en 16 minuten.

De vlucht was een test waarbij werd gekeken wat de effecten van zo'n lange vlucht zijn op de piloten, de bemanning en de passagiers. Om de afstand van 16.200 kilometer in één keer te kunnen halen steeg het toestel op met de maximale hoeveelheid brandstof, een gelimiteerde hoeveelheid bagage en geen andere lading aan boord.

Fijne dag!

STER reclame