De sit-in in Barcelona AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Opnieuw veel demonstranten op de been in Barcelona

Opnieuw waren in Barcelona duizenden mensen op de been om te demonstreren. Ze zijn boos omdat afgelopen maandag negen separatistische leiders door het Spaanse Hooggerechtshof werden veroordeeld tot lange celstraffen na het verboden onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Ook vinden de demonstranten dat de politie de afgelopen week te veel geweld heeft gebruikt.

Een deel van de betogers blokkeerde de belangrijke doorgaande weg Via Laietana, bij het Plaça Urquinaona. Daar hielden honderden mensen een 'sit-in', waarbij ze zittend lieten merken het niet eens te zijn met de gang van zaken.

Een ander deel protesteerde bij het Catalaanse Hooggerechtshof. Later op de avond braken er opnieuw gevechten uit tussen de politie en de demonstranten. Ook werden er brandjes gesticht. Wel ging het er een stuk minder hard aan toe dan vrijdagavond.

Rumoerig

Vrijdagavond- en nacht eindigde een vreedzaam massaprotest in Catalonië met rellen in Barcelona. Volgens de autoriteiten raakten 182 mensen gewond, 83 mensen werden door de politie opgepakt.

Honderden vuilnisbakken werden in brand gestoken, en woedende demonstranten gooiden onder meer benzinebommen en andere objecten naar de politie. Ook hadden ze spijkers op de weg gelegd, om de banden van politiewagens lek te prikken.

Bekijk hier beelden van de onlusten van gisteren:

Aan het begin van de avond braken rellen uit in Barcelona

Burgemeester Colau van Barcelona, die de afscheidingsbeweging niet steunt, heeft opgeroepen tot kalmte. "Dit kan niet doorgaan", zei ze tegen verslaggevers. "Barcelona verdient dit niet." Regiopresident Torra van Catalonië had de regering in Madrid opgeroepen tot een gesprek, maar premier Sànchez vindt dat Torra de betogingen eerst moet veroordelen.

Of Torra dat ook echt gaat doen is maar zeer de vraag. In een televisietoespraak uitten hij en vicepresident Aragonès kritiek op de uitspraak van het Hof. Ook insinueerde Aragonès dat de politie, die wordt aangestuurd door de centrale regering in Madrid, te veel geweld heeft gebruikt tegen de betogers.

Torra wil snel een gesprek met premier Sànchez. Diens kantoor reageerde met de mededeling dat de "Spaanse regering altijd voor de dialoog is, maar binnen de grenzen van de wet".

STER reclame