NOS Voetbal Buitenland

Engelse trainer haalt in FA Cup wel spelers van veld wegens racisme

Wat bondscoach Gareth Southgate niet deed met de nationale ploeg, gebeurde zaterdag wel in een wedstrijd in de vierde kwalificatieronde van de FA Cup. In het belangrijkste Engelse bekertoernooi haalde de trainer van Haringey Borough zijn spelers van het veld vanwege racisme.

Een deel van de toeschouwers van het bezoekende Yeovil Town maakte zich tijdens het duel schuldig aan racistische uitlatingen in de richting van spelers van Haringey Borough.

De Kameroense keeper van Haringey werd bespuugd en bekogeld met een fles, terwijl verdediger Coby Rowe met racisme vanaf de zijkant te maken kreeg. "Dat is de FA Cup ons niet waard", aldus Haringey-trainer Tom Loizou. In de 64ste minuut besloot hij daarom zijn ploeg van het veld te halen.

Ruim een half uur later werd het duel officieel gestaakt. Spelers van beide elftallen kwamen daarna het veld op om het deel van het publiek dat zich wel gedroeg te bedanken. "Het kan me niet schelen als we bestraft worden en uit het toernooi worden gegooid", vertelde hij aan de BBC.

"Het ligt niet aan de spelers en trainer van Yeovil. Zij zeiden 'als jullie het veld aflopen, doen wij mee'", zei Loizou. "Het was mijn beslissing, ik wil niet dat zij bestraft worden. Ik heb het alleen gedaan omdat ik kon zien hoe onthutst mijn spelers waren. Zij zijn dit niet gewend."

Het incident volgt vier dagen na de EK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Bulgarije in Sofia, die twee keer werd stilgelegd wegens herhaaldelijke racistische spreekkoren van Bulgaarse fans.

Die wedstrijd werd wel uitgespeeld ondanks dat aanvoerder Harry Kane voor de wedstrijd aankondigde desnoods voor eigen rechter te spelen en de ploeg van het veld te halen.

Voorzitter Borislav Michailov en bondscoach Krasimir Balakov, die beweerde niets van racisme te hebben gemerkt, stapten in de dagen na die wedstrijd op bij de Bulgaarse voetbalbond.

Engelse bondscoach Southgate: 'We hebben echt een statement gemaakt'

STER reclame