-
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw berovingen met pepperspray op ADE, 130 feestgangers naar ehbo

Bij een optreden van dj Martin Garrix in de Amsterdamse RAI zijn vannacht tientallen mensen beroofd. Onbekenden spoten de bezoekers pepperspray in het gezicht en stalen sieraden, geld en mobiele telefoons.

"Ik stond te genieten van het concert, ik ben fan van zijn shows", vertelt een bezoeker bij AT5. "Toen zag ik mensen weglopen en kreeg ik zelf ook een scherp gevoel in mijn keel en ogen. Bij de ehbo waren al meer mensen met dezelfde klachten. Ik ben heel lang bezig geweest met uitspoelen, ik bleef ook maar hoesten. Dat heeft een half uur geduurd."

De politie laat weten dat de afgelopen nacht zo'n 130 personen zijn behandeld door de ehbo. Hoeveel mensen waardevolle spullen kwijt zijn, is nog niet duidelijk. Ook is nog onbekend hoeveel zakkenrollers er actief waren op het dancefeest. De politie roept gedupeerden nadrukkelijk op om aangifte te doen.

"Ik vind het vreselijk voor de mensen die vannacht last hebben gehad van het pepperspray-incident tijdens mijn show", schrijft de dj, die in het echt Martijn Garritsen heet, op sociale media. "En ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er mensen zijn die dit soort dingen doen." De dj is wel tevreden over het optreden. "Ondanks deze vervelende situatie was het wel een heel bijzondere avond."

Herhaling van vorig jaar

De actie met pepperspray lijkt een herhaling van vorig jaar, Ook toen werd bij een optreden van Martin Garrix tijdens het Amsterdam Dance Event met pepperspray gespoten, ook toen aan de rechterkant van de zaal in de RAI. "Ik snap niet hoe dit nu weer heeft kunnen gebeuren. Je wordt echt goed gefouilleerd. Je jas, je tas, alles wordt nagekeken", zegt een bezoeker bij NH Nieuws.

Een andere bezoeker zegt tegen de NOS juist niets gemerkt te hebben van de goede beveiliging. Waardeloos, vindt hij. "Vorig jaar was het niet goed, en dit jaar was dat niet anders", zegt de 24-jarige Pieter. "De bewaker zei: 'goedenavond, loop maar door'. En dat zei hij ook tegen een vriendin en een vriend van mij. Ik ben niet aangeraakt."

De actie van vorig jaar herinnert hij zich nog. Ook dit jaar had hij door dat er iets aan de hand was. "Ik stond rechts en dacht: het is weer zover. We zijn toen wat dichter naar de nooduitgang gelopen, zodat we vroeg naar buiten konden. Na een minuut of twee, drie was de prikkel weg."

'Heel vervelend'

"Dit is natuurlijk heel erg vervelend", reageert een woordvoerder van het Amsterdam Dance Event over het pepperspray-incident. "Je ziet het vaker, mensen maken misbruik van het feit dat er heel veel mensen samen komen." Volgens de woordvoerder is er niet heel veel wat de organisatie kan doen. "We fouilleren iedereen uitgebreid bij de ingang, meer kunnen we niet doen. Alle tassen en jassen worden gecheckt."

Advertentie via Ster.nl