1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Johnson zoekt in Lagerhuis naar steun voor brexitdeal

In het Britse Lagerhuis is het debat gaande over de brexitdeal die premier Johnson afgelopen week sloot met de Europese Unie. Johnson kreeg als eerste het woord en probeerde de parlementariërs ervan te overtuigen voor het akkoord te stemmen.

Volgens de premier kan zijn deal de kloof overbruggen die de afgelopen jaren in de Britse politiek is ontstaan over brexit. "Laten we een akkoord goedkeuren dat het land kan helen."

Er is geen gelegenheid meer voor uitstel, zei Johnson. "De tijd is gekomen om dit te regelen. Nieuwe onderhandelingen zijn niet meer mogelijk. Dit is de best mogelijke oplossing om een no-deal-brexit te voorkomen."

Johnson: 'Dit is het moment om ons te verenigen'

Oppositieleider Corbyn herhaalde dat zijn partij tegen Johnsons deal is. Hij heeft vooral economische bezwaren en is bijvoorbeeld bang dat banen op de tocht komen te staan. "Hij heeft de deal alleen maar slechter gemaakt."

Het debat in het Lagerhuis belooft ongekend spannend te worden. Johnson heeft hulp nodig van oppositiepartijen en oud-fractiegenoten, omdat zijn eigen Conservatieven in de minderheid zijn.

Verderop in het centrum van Londen zijn duizenden mensen op de been gekomen om de politiek om een tweede referendum te vragen. Ze willen dat alle Britten de mogelijkheid krijgen om hun mening te geven over deze brexitdeal.

Eerst stemming over amendement

Overigens is het nog de vraag of het vandaag überhaupt tot een stemming over de brexitdeal komt. Eerst wordt nog gestemd over een amendement waarin staat dat het parlement alle wetgeving over de brexit moet goedkeuren voordat over de deal wordt gestemd.

De indieners zijn bang dat zonder deze garanties het Verenigd Koninkrijk eind deze maand alsnog zonder deal uit de EU zal treden, omdat voorstemmers hun steun voor de ratificatie in de tussentijd zullen intrekken.

Johnson is geen voorstander van het zogenoemde Letwin-amendement en zei dat hij hoopt dat er vandaag gewoon een stemming komt over de deal. Als het wordt aangenomen, zou dat in de praktijk betekenen dat de brexit per 31 oktober heel lastig wordt en dat Johnson vervolgens om uitstel moet vragen aan de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl