AFP / bewerking NOS
NOS Nieuws Binnenland

Wekdienst 19/10: Lagerhuis stemt over brexitdeal, Koerden protesteren in Amsterdam

Goedemorgen! Het is de dag van de waarheid voor de brexitdeal van de Britse premier Johnson. De regeringsleiders van de EU keurden de nieuwe deal donderdag al goed, vandaag stemt het Britse parlement. En in Amsterdam voeren Koerden actie tegen de Turkse inval in Noord-Syrië.

Het wordt een overwegend grauwe dag. Op veel plaatsen valt enige tijd regen of motregen, aan zee zijn wat intensievere buien mogelijk. De temperatuur loopt op naar ongeveer 14 graden en er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Rond 10.30 uur begint het debat in het Britse Lagerhuis met aansluitend de stemming over de brexitdeal van premier Johnson. Als het parlement voor stemt, kan het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober met een deal uit de EU vertrekken. Maar zoals altijd in het slepende brexitdossier zijn er de nodige haken en ogen. De NOS doet live verslag van de stemming, onder meer in een liveblog, livestream en live-uitzendingen op radio en tv.
  • In Amsterdam demonstreren Koerden tegen de Turkse inval in Syrië. Ze lopen in een stoet van het Vondelpark naar het Museumplein.
  • Ook in Italië wordt gedemonstreerd. Matteo Salvini, de leider van de Legapartij, heeft zijn aanhangers opgeroepen om naar een van de grootste pleinen in Rome te komen om te protesteren tegen de regering.
  • Er zijn vier wedstrijden in de eredivisie: RKC - Ajax, AZ - Heerenveen, Twente - Willem II, Utrecht - PSV en VVV - Vitesse. Het voetbal is te volgen in het liveblog van NOS Sport en op NPO Radio 1.
  • In Apeldoorn is het dag vier van het EK baanwielrennen. Rond 19.00 uur begint de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De politie in Barcelona heeft zeker vijftien mensen opgepakt bij rumoerig verlopen demonstraties, die volgens de politie zo'n 525.000 mensen op de been brachten. Er zijn 41 mensen gewond geraakt, onder wie ook agenten en journalisten. Het is de hele week al onrustig in Catalonië na de veroordeling maandag van een aantal separatistische leiders, maar zo roerig als gisteravond was het nog niet.

Correspondent Rop Zoutberg was erbij op de straten van Barcelona:

'Mooie dag eindigt toch weer met rellen'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Mexicaanse veiligheidstroepen hadden de 28-jarige zoon van de beruchte drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán gearresteerd, maar lieten hem daarna vrij. Dit besluit kwam president López Obrador op felle kritiek te staan in eigen land. Hij had immers als verkiezingsbelofte om corruptie en drugsgeweld hard aan te pakken. Maar de Mexicaanse president blijft achter het besluit staan om de hooggeplaatste drugscrimineel vrij te laten om een bloedbad te voorkomen.

De veiligheidstroepen werden namelijk onder vuur genomen door bendeleden, zoals op deze video te zien is. Toen de video werd gemaakt was nog niet duidelijk dat Ovidio Guzmán was gearresteerd en daarna vrijgelaten:

Zoon drugsbaron El Chapo ontkomt na vuurgevecht

Fijne dag!

STER reclame