NOS Nieuws

'Stranden Bonaire erger vervuild dan Noordzeestranden'

Op de stranden van Bonaire zijn het afgelopen jaar ruim 50.000 stukken afval gevonden, tien keer zo veel als op de Noordzeestranden. Het gaat net als elders op de wereld vooral om plastic: dat was meer dan de helft van de stukken, blijkt uit cijfers van het Wereldnatuurfonds en milieuorganisatie Clean Coast Bonaire.

Het plastic afval werd vooral gevonden op enkele stranden aan de oostkant van het eiland, waar het door de wind aan land wordt geblazen. Het gaat niet om stranden waar toeristen komen, die liggen vooral aan de westkant van Bonaire. Die stranden zijn een stuk schoner. Al werden op het onderzochte strand aan de westkust van Bonaire, waar veel zeeschildpadden huizen, wel veel sigarettenpeuken (ruim 5400 stuks) gevonden, die officieel gelden als papier of karton, maar waarbij in het filter ook plastic zit.

Bewustwording

Het onderzoek is uitgevoerd door getrainde vrijwilligers, die om de drie maanden op verschillende plekken aangespoeld en achtergelaten afval hebben verzameld en gesorteerd. Behalve peuken werden er ook veel plastic flesjes, doppen, wegwerpbestek en rietjes gevonden. Het afval is niet alleen schadelijk voor de zeeschildpadden (een bedreigde diersoort), maar ook voor de koraalriffen rond het eiland.

Het meeste afval dat aanspoelt op de stranden is niet afkomstig van Bonaire zelf. Milieuorganisaties geven veel voorlichting op het eiland om bewustwording te creëren. Ook zijn er lokale supermarkten die geen plastic tasjes meer aanbieden en er zijn restaurants die duurzame alternatieven voor schuimplastic bakjes aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl