In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Limburgse wasbeer loopt voor het eerst in speciale val

In Limburg is de eerste wasbeer gevangen met de speciale kooi die sinds begin deze maand op meerdere plekken in de provincie staat. In de buurt van Sittard werd het dier vanochtend aangetroffen, schrijft 1Limburg.

In de provincie leven zo'n vijftig tot honderd wasberen. Ze komen oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar zijn uit Duitsland overgekomen. Omdat ze schade aanrichten, wil het provinciebestuur van ze af en besloot het daarom aanvankelijk dat ze afgeschoten mochten worden. Na een karrevracht aan kritiek kwam Limburg daarvan terug, waarop werd besloten de dieren toch levend te gaan vangen.

Stichting Aap heeft de gevangen wasbeer meegenomen:

Wasbeer gevangen in Sittard

De zoogdiervereniging heeft sinds 1 oktober speciale kooien in gebruik. De wasberen worden gelokt met sardientjes. De sterke visgeur moet ze verleiden om in de kooi te kruipen. Voor het eerst is dat nu gelukt. Eerder kwamen er al een paar wasberen in kooien van het waterschap terecht. Die worden eigenlijk gebruikt om beverratten te vangen.

Gevangen wasberen worden ondergebracht bij Stichting AAP in Almere. Daar gaan ze eerst in quarantaine, waarna ze worden gesteriliseerd. Daarna worden ze herplaatst en leven ze de rest van hun leven in gevangenschap.

Huisdier

Wasberen werden ooit uit Noord-Amerika gehaald voor de pelsdierhouderij en ze werden ook als huisdier gehouden. Doordat er wasberen ontsnapten, zijn ze ook in de Europese natuur terechtgekomen. Ze richten veel schade aan en zorgen voor overlast.

Bekijk hieronder hoe de zoogdiervereniging wasberen vangt:

Hoe vang je een wasbeer? In Limburg weten ze raad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl