Christina Koch (links) en Jessica Meir woensdag bij het voorbereiden op de ruimtewandeling NASA / Twitter

De Amerikaanse astronauten Christina Koch en Jessica Meir schrijven geschiedenis door samen een ruimtewandeling te maken. Nooit eerder bestond een team van ruimtewandelaars uitsluitend uit vrouwen, er was altijd een man bij.

De twee moeten het Internationaal Ruimtestation uit om een defect onderdeel van de elektriciteitsvoorziening te vervangen. De ruimtewandeling duurt nog tot het begin van de avond.

Koch maakte al eerder een ruimtewandeling, voor Meir is het de eerste keer. Zij is daarmee de vijftiende vrouw die een ruimtewandeling maakt. In 1984 was de Russische kosmonaut Svetlana Savitskaya de allereerste.

"Ik verbaas me erover dat we zolang hebben moeten wachten op de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling" zegt Carina Maas-Olij, eigenaar van een bedrijf in ruimtetechnologie. Maas-OIij deed ook twee keer mee aan de selectieprocedure voor astronauten bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. "Het is niet zo dat mannen geschikter zijn voor ruimtewandelingen dan vrouwen."

Fysiek uitdagend is een ruimtewandeling wel. "Dat is vooral omdat zo'n ruimtewandeling wel vijf of zes uur duurt. De astronauten zijn onwijs geconcentreerd bezig en kunnen geen pauze nemen. De druk is ook groot: het mag niet misgaan, want dan zit het ruimtestation met een probleem."

Diversiteitsquota

Dat er nu twee vrouwen een ruimtewandeling maken, is volgens NASA geen vooropgezet plan. "Het zou een keer gaan gebeuren, omdat het aantal vrouwelijke astronauten steeds groter wordt. In de opleidingsgroep van Koch en Meir was de helft vrouw", schrijft de organisatie op de website.

De forse toename van het percentage vrouwelijke astronauten bij NASA is het gevolg van ingestelde quota. "De Amerikanen hebben al decennia diversiteitsquota voor astronauten. Als NASA zich daar niet aan houdt, krijgt de organisatie geen geld meer van de overheid", vertelt Artemis Westenberg, feminist en voorzitter van Explore Mars Nederland. "Een maanlanding met twee mannen, zoals in de jaren zestig, dat gaan we van NASA niet meer zien."

Eigenlijk had de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling al in maart moeten plaatsvinden. Koch zou met toenmalig ISS-bewoner Anne McClain naar buiten gaan, maar er was geen passend ruimtepak beschikbaar voor McClain.

Hier zie je hoe de ruimtewandeling eruit ziet:

Voor het eerst ruimtewandeling met alleen vrouwen

STER reclame