Rookruimte in uitgaansgelegenheid
NOS Nieuws

Verbod op rookruimtes in de horeca vanaf 1 april gehandhaafd

De overheid gaat het verbod op rookruimtes in de horeca vanaf 1 april 2020 handhaven. Een overtreding van het verbod kan een boete opleveren van 600 euro. Bij elke nieuwe overtreding wordt de boete voor de horecaondernemer verhoogd, tot uiteindelijk 4500 euro bij de vierde overtreding.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is tot dit besluit gekomen na een rechterlijke uitspraak eind vorige maand, die de rookruimtes met onmiddellijke ingang verbood. Blokhuis had aanvankelijk met de branche afgesproken dat de horecaondernemingen tot 2022 de tijd hadden, maar dat kan door de uitspraak niet meer.

De uitspraak geldt voor alle horeca-inrichtingen, zoals cafés, discotheken, coffeeshops, shishalounges, concertzalen, hotels en restaurants. Zij worden geacht hun rookruimte zo snel mogelijk te sluiten. Doen ze dat niet, dan worden ze hier bij inspecties tot 1 april op aangesproken. Na die datum krijgen ze een boete.

Waarschuwing

Vooral cafés kunnen controles verwachten. Restaurants krijgen bij voedselveiligheidscontroles ook een rookruimtecontrole. Bedrijven die de komende maanden een waarschuwing krijgen, kunnen sowieso na 1 april een nieuw bezoek verwachten.

Blokhuis gaat vanwege de uitspraak ook onderzoeken of rookruimtes in de (semi-)publieke sector en openbare gebouwen per 2021 kunnen worden afgeschaft. Ook wil hij rookruimtes op alle werkplekken in 2022 sluiten als dat haalbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl