FIVB

Ruim anderhalf miljoen euro heeft de volleybalbond bij elkaar gehaald om het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Oranjevrouwen naar Nederland te halen. Nu nog een bondscoach voor de nummer vier van de vorige Spelen.

Technisch directeur Joop Alberda is bezig een opvolger te vinden voor de recent ontslagen Jamie Morrison. Die dienen zich in ruime mate aan: "Er hebben zich bij mij 25 mensen gemeld voor de functie", laat hij weten. Meer wil Alberda niet kwijt, behalve dan dat hij veel overleg voert met de spelersraad over wie er voor de groep moet komen te staan.

Oranje liep bij het OKT in Italië een olympisch ticket mis in het beslissingsduel tegen het gastland en leed daarna ook bij het EK een pijnlijke nederlaag tegen Turkije, wederom het gastland.

In januari moet het gebeuren bij het OKT

De nieuwe bondscoach krijgt de complete groep pas op 27 december bij elkaar, voor die tijd zijn de speelsters verbonden aan hun club. Een kleine twee weken later, vanaf 7 januari, moet er al gepiekt worden bij het OKT in Apeldoorn, de laatste kans op Tokio.

Alberda gaf twee weken geleden aan de korte voorbereidingstijd voor de nieuwe coach geen probleem te vinden. "De tijd is kort, het doel is de Spelen. Dat betekent dat iedereen vanaf het begin gefocust is en er geen ruimte is voor randzaken."

Alberda na ontslag Morrison: 'Geen ruimte meer voor randzaken'

Als volleyballand won Nederland drie titeltoernooien. De vrouwen werden in 1995 Europees kampioen onder Bert Goedkoop en de mannen pakten in 1996 olympisch goud onder Alberda en in 1997 de Europese titel onder Toon Gerbrands.

"Die drie gaan het sowieso niet meer doen", stelt Maarten Tip, volleybalverslaggever bij de NOS. "Gerbrands is algemeen directeur bij PSV en ook Goedkoop is helemaal uit het volleybal. En als Alberda zichzelf naar voren schuift, verklaart hij zichzelf voor gek."

'Alberda zal Selinger niet vragen'

Een andere bekende naam, oud-bondscoach Avital Selinger, is werkzaam binnen de bond bij Jong Oranje. Tip: "Alberda zal hem ook niet vragen. Selinger is een absolute topcoach, de ideale opleider en nu volop bezig met het talententeam. Lange termijn dus. Oranje heeft iemand nodig die de boel op korte termijn wakker schudt."

Avital Selinger geeft de speelsters van Jong Oranje instructies Orange Pictures

Als Tip het voor het zeggen zou hebben ("maar dat heb ik gelukkig niet"), wist hij wel wie hij zou benaderen. Hieronder drie topcoaches die de Oranjevrouwen volgens hem naar de Spelen kunnen loodsen.

Bernardo Rezende (Bra): "Wereldcoach, buitencategorie. Met de Braziliaanse vrouwen twee keer brons op de Spelen en daarna twee keer goud en twee keer zilver met de mannen. Hij is nu clubcoach in Rio de Janeiro. Ik sprak hem in 2017 en hij gaf toen aan dat hij de Nederlandse ploeg zeer interessant vond, maar dat het op dat moment te snel voor hem kwam. Hij was net gestopt bij de Braziliaanse mannen."

Daniele Santarelli (Ita): "Bondscoach van Kroatië én clubcoach bij de club van Robin de Kruijf in Italië (Conegliano). Eén van de topcoaches in Europa op dit moment. Zijn naam wordt al genoemd in de internationale lijstjes op volleybalsites en in Italiaanse kranten. Mocht Nederland voor hem gaan, dan zullen ze met de Kroatische bond in onderhandeling moeten."

Massimo Barbolini (Ita): "Topcoach in Europa. In 2009 versloeg hij met Italië Nederland in de EK-finale. Met Italië werd hij twee keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen. Als clubcoach won hij vier keer de Champions League. Hij is nu coach van Novara en zou dus beschikbaar kunnen zijn als bondscoach."

Bekijk hieronder de twee nederlagen die Jamie Morrison uiteindelijk de kop hebben gekost.

Onder de sollicitaties die Alberda ontving, zit mogelijk ook de Turkse coach Ferhat Akbas. "Die meldde zich in 2017 al toen Giovanni Guidetti vertrok en Morrison werd aangesteld", zegt Tip. Akbas was assistent van Guidetti bij het Turkse Vakifbank en tot 2016 bondscoach van Turkije.

Maar misschien is Alberda ook wel op zoek naar een coach die de Nederlandse cultuur en mentaliteit snapt, stelt Tip. "Misschien een Belg? Jan de Brandt? Hij heeft de nodige internationale ervaring en wil z'n huidige functie bij Hongarije misschien wel inruilen voor een olympische kans met Oranje."

STER reclame