Orlando Smeekes tijdens zijn eerste partij als kickbokser Faril Jafar

Orlando Smeekes kan geen bal meer zien. De oud-profvoetballer maakte dit jaar een opmerkelijke carrièreswitch. Hij besloot te gaan kickboksen. En niet zonder succes. Eerder deze maand won hij zijn debuutwedstrijd.

Zijn tegenstander bij het Rings Gala in Amstelveen was Tamas Kossenberg, die al in de eerste ronde neerging. "Het duurde 40 seconden, toen kon hij niet meer lopen", vertelt Smeekes in Langs de Lijn En Omstreken over zijn kickboksdebuut.

Het kickboksen is voor Smeekes meer dan sport. "Het heeft zoveel gedaan in mijn koppie", legt hij uit. "Ik laat niet zo snel meer over me heen lopen. Dat begint te veranderen. Ik krijg meer zelfvertrouwen."

'Voetbal was werk'

Orlando Smeekes speelde als voetballer onder meer bij Telstar, TOP Oss, Helmond Sport, Go Ahead Eagles, Volendam en FC Den Bosch, waar hij na het seizoen 2015/2016 een punt achter zijn loopbaan zette. Daarna vond hij een nieuwe passie. Met voetballen houdt hij zich niet meer bezig.

Maart 2005: Jefferson Farfan (PSV) in duel met en Orlando Smeekes (TOP Oss) Pro Shots

"Ik kijk helemaal niks en lees ook helemaal niks", zegt Smeekes. "Ook niet het Nederlands elftal. Niks. Ik wil er gewoon niks meer van hebben. Het voetbal heeft me ook veel ellende gegeven. Tot mijn 34ste was het mijn werk. Meer niet. Ik moest wel, maar ben zo blij dat ik gestopt ben."

'Gertjan Verbeek is mijn alles'

Smeekes kende een moeilijke jeugd met twee drugsverslaafde ouders en een zwerftocht van de ene naar de andere plek. In de jeugd van sc Heerenveen nam Gertjan Verbeek hem in huis en ook later ontfermde Verbeek zich over Smeekes.

2012: Orlando Smeekes (l) en Gertjan Verbeek Pro Shots

"Hij is mijn alles", zegt Smeekes nu nog over Verbeek. "Ik voelde dat ik bij hem veilig was. Zeker weten heeft hij mij mede gevormd. Van kleine dingen tot discipline, structuur, eetpatroon, krachttraining. Eigenlijk alles."

Vol energie en passie stort Smeekes zich nu op een loopbaan als kickbokser. "Ik wil een A-vechter worden, het hoogst haalbare in de sport", zegt hij. Zijn leeftijd van 37 jaar is daarbij geen belemmering. "Dat maakt mij niet uit. Ik kan het."

STER reclame