Stafchef Witte Huis erkent: wij wilden Oekraïne onder druk zetten

Het afzettingsonderzoek tegen president Trump heeft weer een nieuwe impuls gekregen. De stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney, zei op een persconferentie dat honderden miljoenen dollars aan militaire steun aan Oekraïne waren ingehouden, mede om een onderzoek af te dwingen naar een geheime server van de Democratische Partij die zich in Oekraïne zou bevinden.

"Zo doen we dat wel vaker in ons buitenlands beleid", zei de stafchef in reactie op een vraag of er sprake was van een 'voor wat hoort wat'. Even later nam hij zijn uitspraak terug door te stellen dat zijn woorden door de media waren verdraaid.

Hackaanval

De uitspraken van Mulvaney hebben betrekking op het telefoongesprek tussen Trump en president Zelensky van Oekraïne, eind juli. Daarin moedigde Trump zijn ambtgenoot onder meer aan om een onderzoek te starten naar de Democratische server. Die past in de theorie dat niet Rusland, maar Oekraïne verantwoordelijk zou zijn van een hack van de Democratische Partij in de aanloop naar de verkiezingen in 2016. Speciaal aanklager Mueller en de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben eerder geconcludeerd dat de aanval uit Rusland afkomstig was.

Ook spraken de twee presidenten over mogelijke corruptie van de Democratische kandidaat Joe Biden. Diens zoon Hunter trad in 2014 toe tot het bestuur van het grootste gasbedrijf van Oekraïne.

Het Witte Huis gebruikte het simpelweg als drukmiddel.

Arjen van der Horst, correspondent

Een week voor dat telefoongesprek had het Witte Huis 400 miljoen dollar aan militaire hulp voor Oekraïne stopgezet, zegt VS-correspondent Arjen van der Horst. Dat wekte volgens Van der Horst de suggestie dat er sprake was van 'voor wat hoort wat'. Dat werd gisteren aanvankelijk bevestigd door Mulvaney. "Het Witte Huis gebruikte het simpelweg als drukmiddel", zegt Van der Horst. Eerder ontkende Trump dat hij voor wat hoort wat (quid pro quo) wilde van Oekraïne.

Enkele uren na zijn uitspraken, zei Mulvaney dat zijn woorden 'verkeerd begrepen' waren. "Er was absoluut geen sprake van quid pro quo tussen militaire hulp voor Oekraïne en onderzoek naar de verkiezingen in 2016", zei hij.

De uitspraken van de stafchef komen op een belangrijk moment voor Trump. De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoeken of president Trump kan worden afgezet.

Zo gaat zo'n zogenoemde 'impeachment':

  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS / Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl