1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Inez Weski stopt verdediging van Ridouan Taghi

Advocaat Inez Weski legt per direct de verdediging neer van Ridouan Taghi, bevestigt ze nadat ze dat eerder had gezegd in een gesprek met het televisieprogramma EenVandaag. Ze noemt het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces.

De raadsvrouw vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de versleutelde berichten die de verdachten naar elkaar stuurden. Ze zegt dat het dossier onder meer bestaat uit miljoenen versleutelde berichten, die nu niet te controleren zijn door de verdediging.

Volgens Weski vindt het proces nu plaats buiten de bemoeienis van de verdediging en de verdachten. Ze vindt dat er geen sprake is van een inhoudelijk strafproces.

Publieke berechting

Weski zegt dat tegen EenVandaag dat ze het nu verder aan de rechtbank overlaat, die ze ervan beschuldigt zich te veel te laten leiden door het OM. Ook vindt ze dat de rechtbank zich moet losmaken van "de publieke berechting" van Taghi.

"We willen dat de rechtbank de moed toont om dit strafproces volledig te voeren. Met alle mogelijkheden van controle en een verdediging die al z'n rechten kan uitoefenen."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met EenVandaag:

'We willen dat de rechtbank moed toont'

Ridouan Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland. Het Openbaar Ministerie brengt hem in verband met onder meer moorden en pogingen tot moord.

Mogelijk is Taghi ook de opdrachtgever van de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in de zaak tegen Taghi.

De moord op advocaat Derk Wiersum werd een "aanslag op de rechtstaat" genoemd. Een terugblik op die dag:

Terugblik op dag van 'aanslag op de rechtsstaat' na moord op advocaat

Weski vindt dat het verband tussen Taghi en de moord op Wiersum te snel wordt gelegd. "Een tragische gebeurtenis. Dat zal niemand ontkennen. Natuurlijk ben je dan verbaasd. Je begrijpt het niet. Maar het wordt vervolgens wel heel snel als een feit gepresenteerd dat dit te maken heeft met het Marengo-proces of zelfs met mijn cliënt", citeert EenVandaag haar.

Volgens de raadsvrouw had ze de beslissing om de verdediging van Taghi neer te leggen al genomen voordat Wiersum werd vermoord. Er zou ook geen sprake zijn van angstgevoelens en Taghi zou haar besluit steunen.

"Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces", legt Weski uit aan EenVandaag. "Dat is een bewuste stap van de verdediging. Die ooit besloten is, als een stap waarvan we hoopten dat deze niet nodig zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl