Edo Maas Team Sunweb

De onvrede in het wielerpeloton over onveilige situaties in wielerwedstrijden neemt almaar toe. Team Sunweb doet, na een zwaar ongeval van één van zijn talenten, een dringende oproep aan de internationale wielerbond UCI. "Zet alle tijd en middelen in om de veiligheid tijdens wedstrijden te garanderen."

De aanleiding voor de noodkreet is een ongeval tijdens de beloftenkoers van de Ronde van Lombardije op zondag 6 oktober. Daarin reed de negentienjarige Nederlander Edo Maas in de afdaling tegen een auto aan, met zware blessures tot gevolg.

Madonna del Ghisallo

"Een auto was het parcours opgekomen in de afdaling van de Madonna del Ghisallo", meldt Sunweb. Renners halen op dat gedeelte van de afdaling zo'n zestig a zeventig kilometer per uur. Auto's zijn daar in wedstrijdverband niet toegestaan. Deze zou volgens een getuige uit een zijweg het parcours op zijn gereden.

Bekijk hieronder het bericht dat Team Sunweb via Twitter verspreidde.

Tegelijkertijd stuurde de ploeg donderdag een update over Maas, die sinds het ongeval in het ziekenhuis van Milaan verblijft. Hij kampt met een dwarslaesie en het is onbekend of hij ooit het gevoel in zijn benen terugkrijgt. "Door de breuken in zijn rug en de wonden aan zijn gezicht moest hij meerdere operaties ondergaan de afgelopen week. Die verliepen allemaal goed."

Maas was bezig aan zijn eerste jaar in de opleidingsploeg van Sunweb, hij heeft een contract voor nog een jaar. Half september nestelde hij zich nog in de toptwaalf tijdens een massasprint in de Ronde van Slowakije, Alexander Kristoff won die rit. In 2018 werd Maas vierde in Parijs-Roubaix voor junioren.

Sunweb-renner Jan Bakelants tijdens de Ronde van Lombardije. De Belg kwam de afgelopen jaren al twee keer ten val tijdens de najaarskoers Getty

Het ongeval past in een reeks van incidenten in wielerwedstrijden de laatste tijd, waarbij de veiligheid van renners onnodig in het gedrang kwam. Het dranghek tijdens de tijdrit in de Tour de France waardoor Wout van Aert onderuit ging, een hek in de volle finale van de Ronde van de Eurometropool waar de Colombiaan Alvaro Hodeg tegenaan reed, renners die de verkeerde weg in worden geleid tijdens de Ronde van de Drie Valleien in Italië. De voorbeelden zijn eindeloos.

Boete BinckBank Tour

De UCI legde al wel de organisatie van de BinckBank Tour een boete op vanwege gevaarlijke omstandigheden. Renners dienden nog tijdens de wedstrijd via hun belangenvereniging CPA een officieel protest in, omdat ze enkele aankomsten onveilig vonden. Zo zouden veel straten te nauw zijn geweest en zouden in de slotkilometers ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Alvaro Hodeg (bovenin beeld) rijdt tijdens de sprint in de Eurométropool tegen een uitstekend dranghek aan Getty

Op 9 oktober kondigde de UCI aan dat veiligheid op de agenda staat. "Het is een absolute prioriteit", stelde UCI-voorzitter David Lappartient. "We hebben al veel gedaan om de veiligheid van renners te bevorderen, maar recente gebeurtenissen wijzen ons erop dat we niet op onze lauweren kunnen rusten."

Samen met onder meer de CPA wil de UCI de komende tijd in gesprek om nieuwe aangescherpte maatregelen te presenteren tijdens een congres in december.

STER reclame