Elijah Cummings EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Congreslid Cummings (68), die rol speelde bij impeachment, overleden

Het Democratische Congreslid Elijah Cummings is gestorven. Hij zat 23 jaar in het Congres en speelde een belangrijke rol bij de afzettingsprocedure tegen president Trump. Het Congreslid uit de Amerikaanse staat Maryland is 68 jaar geworden.

Cummings had al langer gezondheidsproblemen en overleed aan de complicaties daarvan. "Hij heeft tot zijn laatste adem gewerkt, omdat hij geloofde dat onze democratie de hoogste en beste uitdrukking is van onze collectieve menselijkheid. En omdat hij geloofde dat er juist een grote belofte uitging van de diversiteit van ons land, in plaats van een probleem", zegt zijn weduwe Maya Cummings.

De prominente Democraat leidde als voorzitter van de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden tal van belangrijke onderzoeken. Hij onderzocht ook president Trump, onder meer de werkzaamheden van zijn familieleden voor het Witte Huis. Onlangs haalde Trump hard uit naar Cummings vanwege zijn rol bij het onderzoek naar een impeachment-procedure tegen hem.

Burgerrechten

In juli kwam Cummings nog in botsing met president Trump, nadat die zijn district Baltimore had omschreven als "een door ratten geteisterde rotzooi". De meeste kiezers in Baltimore zijn zwart en Trumps beschrijving leidde tot een storm aan kritiek vanuit de Democraten, die hem beschuldigden van racisme.

Cummings stond bekend om zijn toewijding aan de idealen van de burgerrechtenbeweging en om zijn vasthoudendheid in de toezichtcommissie. Ook voor het grote publiek was hij een zeer zichtbaar Congreslid. Hij begon zijn bijdragen aan vergaderingen vaak rustig, om later te ontsteken in emotionele betogen die leken op preken. Beelden daarvan haalden vaak het nieuws.

Geliefd onder Democraten en Republikeinen

"Hij was een leider met een buitengewoon karakter en veel integriteit, wiens levendige stem en standvastige waarden het Congres hogere doelen gaf", schrijft de Democratische leider Nancy Pelosi. "Zijn principiële leiderschap als voorzitter van de toezichtcommissie was een perfect voorbeeld van zijn toewijding aan het herstel van eerlijkheid en eer van de regering."

Ook onder Republikeinen was Cummings een geliefd politicus. "Er was geen betere pleiter en geen betere vriend dan Elijah Cummings. Mijn hart breekt voor zijn mooie familie en zijn medewerkers. Ik ga hem heel erg missen", schrijft het Republikeinse lid van de toezichtcommissie Mark Meadows op Twitter.

Zo gaat impeachment:

STER reclame