Wildlife Photographer of the Year winnaar 2019 Yongqing Bao/2019

De Chinese fotograaf Yongqing Bao is dit jaar 'Wildlife Photographer of the Year' geworden met bovenstaande foto. Op de foto is een confrontatie tussen een vos en een marmot te zien. De opname heeft de titel The Moment en is gemaakt op het Tibetaanse hoogland in China.

Volgens de jury legt de foto "simpelweg het perfecte moment" vast. De foto toont een combinatie van humor én horror. "De expressieve intensiteit van de houdingen houdt je vast", oordeelde de jury.

In totaal deden meer dan 48.000 fotografen uit 100 landen mee aan de competitie die jaarlijks wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen.

Een van de winnaars in de categorie 'Mammals behaviour' Ingo Arndt/2019

In de categorie 'mammals behaviour' won The Equal Match, gemaakt door fotograaf Ingo Arndt. De foto die gemaakt werd in de Torres del Paine-regio in Patagonië laat een poema zien die een guanaco aanvalt. Arndt volgde de poema's zeven maanden te voet in extreme kou en bijtende wind.

Winnaar in de categorie 'Animals in their environment ' Fan Shangzhen/2019

De categorie 'Animals in their environment' werd gewonnen door fotograaf Fan Shangzhen met de foto Snow-Plateau Nomads. Hij wist een kudde Tibetaanse antilopen vast te leggen in het nationale natuurreservaat Altun Shan in China. De Tibetaanse antilopen zijn bekend voor hun unieke ondervacht. Die ondervacht is tevens de reden dat de diersoort door commerciële jacht, voor het maken van sjaals, van 1 miljoen naar 70.000 is uitgedund.

Winnaar in de categorie 'Single image' Alejandro Prieto/2019

Bovenstaand foto, getiteld Another Barred Migrant won in de categorie 'single image'. Fotograaf Alejandro Prieto maakte de foto aan de grens van Mexico en de Verenigde Staten. Hij legde beeld van de jaguar vast met een cameraval en projecteerde dat op de grensmuur. Volgens Prieto staat de foto symbool voor het vroegere en toekomstige bestaan van de jaguars in de Verenigde Staten. In de afgelopen eeuw is de soort bijna uitgestorven in de VS.

Winnaar in de categorie ‘Young wildlife photographer of the year’, 11-14 JAAR Cruz Erdmann/2019

De 14-jarige Cruz Erdmann, uit Nieuw-Zeeland, won in de categorie 'Young Wildlife Photographer of the Year' met zijn foto genaamd Night Glow. Erdmann maakte de foto van de architeuthis, een reuzeninktvis, tijdens een nachtduik in de Straat van Lembeh bij Noord-Sulawesi in Indonesië.

De foto's zijn vanaf 18 oktober tot 31 mei 2020 te zien tijdens de Wildlife Photographer of the Year expositie in het National History Museum in Londen. In totaal worden er tijdens de expositie 100 foto's getoond in 19 categorieën.

STER reclame