Annemiek van Vleuten na haar zege bij het WK in Yorkshire
NOS Wielrennen

Van Vleuten kritisch over La Course: 'We zijn weer terug bij af'

Het was een bijzin dinsdag, tijdens de presentatie van de Tour de France. "De laatste etappe van de Tour wordt voorafgegaan door La Course, die de top van het vrouwenwielrennen wederom naar Parijs brengt." Maar achter die woorden van Tourbaas Christian Prudhomme kunnen nu al vraagtekens worden geplaatst. De Nederlandse top laat voor een groot deel verstek gaan.

"Of ik het gehoord heb dat La Course in Parijs is? Tot mijn teleurstelling wel ja", reageert kersvers wereldkampioene op de weg Annemiek van Vleuten. "Dit is een stap terug."

Criterium

Van Vleuten vernam tevens dat de wedstrijd in Parijs over 90 kilometer gaat en dat het in rondjes zal worden verreden. Net als tijdens de eerste drie edities."Het is nu weer niets meer dan een criterium. Terwijl het nog steeds als WorldTour-wedstrijd te boek staat. Nou, bij de mannen worden criteriums niet opgenomen in de WorldTour."

2018: onwaarschijnlijk slotstuk van La Course

Met de bekendmaking van de locatie stond ook gelijk een nieuwe datum vast: 19 juli, negen dagen later dan eerder door de UCI vermeld. "Ik had al rekening gehouden met een WorldTour-wedstrijd op 10 juli", vervolgt Van Vleuten. "Ik dacht dat we weer een mooie etappe zouden krijgen op een mannenparcours. Met ingrediënten om te kunnen koersen. Dat hebben we nu niet. Ik wil ook niet volledig voor eigen parochie preken, er zijn sprinters die dit een leuke wedstrijd vinden, maar ik ga 'm niet rijden."

Los van het parcours kan ook die nieuwe datum niet op veel begrip rekenen. La Course wordt nu slechts zeven dagen voor de olympische wegwedstrijd gehouden. Waarschijnlijk zullen daarom ook toprensters als Anna van der Breggen en Marianne Vos de wedstrijd in Parijs aan zich voorbij laten gaan.

Bondscoach: 'Kans groot dat we al in Tokio zitten'

"Het ligt niet in de lijn der verwachting dat rensters die in Tokio rijden, ook La Course zullen rijden", reageert bondscoach Loes Gunnewijk. "De kans is groot dat wij op 19 juli al in Japan zitten, want we willen er zeven tot tien dagen van tevoren zijn om te acclimatiseren."

2019: Vos katapulteert zichzelf naar zege in La Course

Van Vleuten: "Je lichaam moet wennen aan het klimaat. En als je een jetlag hebt van zeven uur, dan kost het een uur per dag om daarvan te herstellen. Minimaal een week dus. Ik hoor al van sommige mannen dat ze de Tour en de Spelen willen combineren, maar ik zou ze dat toch afraden."

De mannen komen in Tokio zelfs nog een dag eerder dan de vrouwen in actie, namelijk op zaterdag 25 juli. Tom Dumoulin sprak vorige week de ambitie uit om de Tour en de Spelen te combineren.

Er bestaat overigens nog lichte twijfel over de datum van La Course. Gunnewijk: "Ik keek gelijk even op de UCI-kalender, daarop staat nog de datum van 10 juli. Maar als het op de Champs Elysées is, wat gisteren bekend werd gemaakt, dan zal het ook op 19 juli zijn. Het lijkt me niet dat ze die straat alleen voor de vrouwen afzetten op een andere dag. Als ze dat doen, dan kunnen ze net zo goed gelijk een Tour Féminin organiseren."

2014: Vos klopt Wild op Champs Élysées

De Tour Féminin was het meerdaagse equivalent van de Tour de France die in het verleden voor vrouwen werd georganiseerd. Daarover zei de ASO eerder in het jaar nog dat het logistiek onmogelijk was om die tegelijk met de mannenwedstrijd te organiseren.

Dat is ook niet iets wat Van Vleuten, dit jaar winnares van de Giro Rosa, de belangrijkste meerdaagse wedstrijd bij de vrouwen, ambieert. "Ik hoef geen meerdaagse La Course. Maar een zware etappe zou mooi zijn. Er zijn al zo weinig WorldTour-wedstrijden waarin we de bergen in gaan. Bij deze La Course krijg ik het idee dat ze zoiets hadden van: oh ja, we moeten La Course er ook nog bij organiseren. Laten we het maar in Parijs doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl