ANP
NOS NieuwsAangepast

Uittocht boeren uit Den Haag leidt tot grote drukte, kleine groep blijft slapen

Het centrum van Den Haag heeft een groot deel van de middag platgelegen door het de acties van demonstrerende boeren. Die waren massaal op hun tractoren naar de hofstad gekomen uit woede over het stikstofbeleid. Op de snelwegen rond de stad is het nog steeds erg druk door de vele vertrekkende tractoren. Rijkswaterstaat denkt dat dat nog de hele avond zal duren.

Aanvankelijk was het vooral op de A12 vol: tussen Den Haag en Utrecht stond een lang lint van langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Omdat er ook veel boeren met de trein waren gekomen was het ook op de Haagse stations flink druk. Later verspreidde de drukte op de weg zich door het land, wat vooral op de A1 richting de Achterhoek tot files leidde. Op de A4 tussen Den Haag en Schiphol is het Ringvaartaquaduct dicht door een ongeluk met een tractor en een auto.

Vanaf het Malieveld, waar de boeren zich hadden verzameld, konden velen door de opstoppingen niet weg. Er staan nog altijd honderden tractoren. Een klein deel van de demonstranten, enkele tientallen boeren, wil in Den Haag blijven overnachten en morgenochtend de bewoners een ontbijt aanbieden bij de Hofvijver als goedmakertje voor de overlast.

De protestdag begon vanochtend al, in De Bilt. Een overzicht:

Dit was het boerenprotest in De Bilt en Den Haag

In de Haagse binnenstad was er vanmiddag geen openbaar vervoer mogelijk, omdat de boeren vanaf het Malieveld met hun tractoren de stad in gingen. Ze reden door winkelstraten en blokkeerden kruispunten.

De politie heeft vier mensen opgepakt voor vuurwerk gooien, belediging en het niet opvolgen van aanwijzingen.

Deze tractoren reden over het Noordeinde:

Tractoren door winkelstraat Den Haag

Op de aan het Malieveld grenzende Koekamp, waar de boeren eigenlijk hadden moeten demonstreren, werden ze in de loop van de middag toegesproken door verschillende actieleiders en politici. PVV-leider Wilders hield de actievoerders voor of ze "hier, in deze stad, meer of minder stikstofregels willen", verwijzend naar zijn omstreden uitspraak over Marokkanen, waarvoor hij in hoger beroep terechtstaat.

Op het luidkeels gescandeerde 'minder' antwoordde Wilders net als bij zijn Marokkanen-uitspraak: "Dan gaan we dat regelen".

Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force beschuldigde het kabinet ervan uit te zijn op een burgeroorlog met de boeren. Dat er geen bewindslieden waren noemde ze 'laf'.

Sieta van Keimpema: 'Laf dat er niemand van het kabinet is'

Het Binnenhof was vanwege de acties hermetisch afgesloten. Daar mag officieel niet worden gedemonstreerd en om te voorkomen dat de boeren dat toch zouden doen werden er vrachtwagens van het leger ingezet. De afzetting trof vanmiddag ook ambtenaren die na hun lunchpauze terug wilden naar hun werk: zij werden niet meer doorgelaten.

Volgens minister Bijleveld waren dit normale maatregelen ter bewaking van de verkeersveiligheid. Bedrijven waren volgens de gemeente Den Haag ook niet bereid om opnieuw vrachtwagens te leveren omdat chauffeurs bij een eerder boerenprotest onheus waren bejegend. Sommige bedrijven waren door boeren geïntimideerd of bedreigd.

ANP
Een legertruck bij het Haagse stadhuis, niet ver van de Tweede Kamer en het Binnenhof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl