2005: Lionel Messi met Ronaldinho AFP

Exact vijftien jaar geleden maakte Lionel Messi zijn competitiedebuut voor Barcelona. In het Olympisch Stadion van Barcelona liet trainer Frank Rijkaard hem destijds vlak voor tijd invallen tegen Espanyol.

Zijn optreden was anoniem, in de media werd nauwelijks aandacht besteed aan de kleine Argentijn. Hoewel hij op dat moment pas 17 jaar, 3 maanden en 22 dagen oud was, kwam hij bij lange na niet in de buurt van Paulino Alcántara. Die geldt sinds 14 augustus 1912 met 15 jaar, 4 maanden en 18 dagen als de jongste debutant in de geschiedenis van de Catalaanse club.

Het is een van de weinige Barcelona-records die Messi niet in bezit heeft. In de voorbije vijftien jaar heeft de Argentijnse superster zijn naam in nagenoeg alle lijstjes en statistieken op de eerste plaats weten te schrijven. En bij de lijstjes waar zijn naam niet bovenaan prijkt, lijkt het slechts een kwestie van tijd alvorens hij ook daar de absolute nummer één zal zijn.

Messi krijgt gouden schoen van zoontjes

De clubtopscorer aller tijden moet alleen in het bekertoernooi Josep Samitier nog voor zich dulden. In het klassement met meest gespeelde wedstrijden gaat Xavi hem nog voor. Maar als Messi niet meer geplaagd wordt door al te veel blessureleed, kan hij de inmiddels gestopte middenvelder aan het eind van dit seizoen al voorbij.

Met onder meer tien kampioenschappen, zes gewonnen bekertoernooien, vier Champions Leagues en drie wereldbekers voor clubs won hij in clubverband alles wat er te winnen viel zelfs meerdere keren. Alleen met zijn land was hij na het gewonnen WK onder 20 in Nederland (2005) en de Olympische Spelen van 2008 niet meer succesvol.

Een 18-jarige Lionel Messi tijdens het door Argentinië gewonnen WK onder 20 ProShots

In de discussie wie de beste voetballer van deze eeuw is, moet Messi het op bepaalde vlakken nog afleggen tegen het Portugese fenomeen Cristiano Ronaldo. Maar Messi (32) is tweeënhalf jaar jonger en heeft dus wellicht aan het einde van al deze nek-aan-nekraces de langste adem.

Eenzame hoogte

Wie had gedacht dat hij vandaag, vijftien jaar na zijn onopvallende entree in de Primera División, alweer zijn zesde Gouden Schoen zou krijgen? Uiteraard staat hij ook daarmee op eenzame hoogte, want nummer twee Ronaldo werd 'slechts' vier keer Europees topscorer.

Om hem te eren ontwierp zijn schoenensponsor, adidas, een speciale schoen met gouden accenten, waarop hij de komende tijd op jacht kan naar de records en titels die hij nog niet in handen heeft. En elke stap zal daarbij breed worden uitgemeten.

Het is bijna ondenkbaar dat het ooit, op die bijna vergeten avond van 16 oktober 2004 bijvoorbeeld, anders is geweest.

Lionel Messi (24 juni 1987)

Duels Goals
Competitie 455 420
Beker 91 64
Europees 146 120
Interlands 135 68
Totaal 827 672

STER reclame