Premier Rutte op het Bevrijdingsfestival in Almere ANP

Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat zoveel mogelijk Nederlandse werknemers vrij krijgen op Bevrijdingsdag. Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat met werkgevers en werknemers praten over een jaarlijkse doorbetaalde vrije dag op 5 mei, zei premier Rutte in de Tweede Kamer.

Een aantal politieke partijen, CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, PVV en de PvdA reageerden vandaag enthousiast op een voorstel van de regeringspartijen VVD en D66 om werkgevers te overtuigen zoveel mogelijk personeel vrij te geven op de dag van de viering van de bevrijding van de Duitse bezetter in 1945.

Boksen

De politiek heeft er alleen zelf niets over te zeggen; alle vrije dagen worden in een cao of een arbeidsovereenkomst geregeld. "Laten we het voor elkaar proberen te boksen", aldus Rutte. "Maar het is een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting."

D66 is ook bereid om de tweede Pinksterdag te laten vervallen als nationale feestdag, maar dat gaat ChristenUnie te ver. "Het moet niet ten koste gaan van een christelijke feestdag", vindt CU-leider Segers .

STER reclame