Bij binnenkomst in de zaal wachtte de oppositie Lam al op AFP

Het bestuur van Hongkong heeft op de eerste bijeenkomst van het parlement in maanden een pijnlijke nederlaag geleden. De oppositie voorkwam dat leider Carrie Lam de plannen voor het nieuwe parlementaire jaar kon uitspreken. Parlementsleden eisten luidkeels haar aftreden en projecteerden protestslogans op de muur achter haar. Uiteindelijk moest ze haar toespraak afbreken en verliet ze de zaal.

Ruim een uur later werd een op video opgenomen versie van haar toespraak afgespeeld. Daarin ging ze niet in op de eisen van de pro-democratiebeweging die zich al vijf maanden verzet tegen haar beleid. Volgens de oppositie ondergraaft dat beleid de bijzondere positie die Hong Kong binnen China inneemt.

Kijk naar de toespraak van Carrie Lam

Oppositie verhindert 'troonrede' van leider Hongkong

Lam zei in haar toespraak wel dat het "voortdurende geweld en de haatzaaierij de kernwaarden van Hongkong ondermijnt". Daarna volgde een gedetailleerde uitleg over de woningbouw- en infrastructurele plannen van het stadsbestuur. Aan het eind riep ze de bevolking op "meningsverschillen opzij te zetten en elkaar niet meer aan te vallen".

De rebellerende oppositie ziet Lam als marionet van Peking en eist dat ze opstapt. "Alleen dan hebben we een goede toekomst", zei parlementslid Tanya Chan. Een collega van haar noemde de toespraak van Lam "een schande".

De oppositie projecteert een protestslogan op de muur achter Lam EPA

De onrust in Hongkong begon in juni, toen de regering een wet in stemming wilde brengen die de uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt. Duizenden mensen gingen de straat op en er braken rellen uit.

Lam heeft in september gezegd dat ze de omstreden uitleveringswet zal intrekken, maar het protest was inmiddels uitgegroeid tot een breder verzet tegen het bestuur van Lam en het politieoptreden.

STER reclame