Een inwoner van Nagano ruimt de schade op na de orkaan Hagibis
NOS Nieuws

Dodental na orkaan Hagibis in Japan loopt verder op

Het dodental van de orkaan Hagibis in Japan is verder opgelopen naar 74. Volgens de Japanse publieke omroep NHK zijn veel mensen verdronken, doordat rivieren buiten hun oevers traden. Twaalf mensen worden nog altijd vermist, 220 mensen raakten gewond.

Hagibis trok afgelopen weekend over Japan. In het oosten van het hoofdeiland van Japan, Honshu, overstroomden 52 rivieren. Ook ontstonden er meer dan honderd aardverschuivingen door zware regenval. Volgens Weerplaza leidde de orkaan tot een nieuw regenrecord in Japan.

Fukushima

De meeste doden vielen in de regio Fukushima, waar bewoners hun handen vol hebben aan het opruimen en herstellen van de zwaarbeschadigde inboedel van hun woningen. Veel ouderen zitten nog in evacuatiecentra en kunnen voorlopig niet terug.

Correspondent Kjeld Duits zegt dat in het gebied een grote rivier overstroomd is met alle gevolgen van dien. "Radioactieve grond en slib is daar terechtgekomen in rivieren."

Hij zegt dat de grootste prioriteit ligt bij het redden van mensen. "Hulpverleners hebben verschillende plekken nog niet kunnen bereiken en veel inwoners wachten nog steeds op hulp. Op sommige plekken hebben mensen de woorden water en voedsel op de grond geschreven. Ze hopen dat de hulp-roep door helikopters wordt gezien."

Volgens de omroep NHK zitten zo'n 12.000 huizen nog altijd zonder elektriciteit of stromend water. Het is onduidelijk hoe lang mensen nog zonder die voorzieningen moeten doen. Ook de Japanse spoorwegen zijn getroffen: zo'n 120 treinen zijn beschadigd, omdat een depot voor de Japanse hogesnelheidslijn Shinkansen was overstroomd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl