ANP

Pretpark Walibi in Biddinghuizen heeft aangifte van afpersing gedaan tegen een man die een datalek bij het pretpark meldde. Hij vroeg in ruil voor de informatie toegangskaarten voor het park, maar de parkdirectie was daar niet van gediend, schrijft Omroep Flevoland.

Softwareontwikkelaar Jan van Kampen ontdekte dat hij via de website van het pretpark vrij gemakkelijk kan achterhalen hoeveel kaartjes er dagelijks verkocht worden. Het gaat bijvoorbeeld om entreebewijzen en losse kaartjes die nodig zijn voor speciale attracties zoals het spookhuis. "Dit heb ik direct gemeld aan Walibi, met bijgevoegd een chunk van de data, zodat ze konden verifiëren of m'n claim waar was", schrijft Van Kampen op zijn eigen website.

Gratis kaartjes

Het onderwerp van de e-mail aan het pretpark was: 'Datalek ruilen voor kaartjes'. Volgens Van Kampen verwees hij daarmee naar een voorval in maart. Toen meldde hij ook al een datalek bij het pretpark en beloofde iemand van de IT-afdeling van Walibi hem gratis toegang tot het park. Maar daar kwam destijds niets van terecht.

De verwijzing viel bij Walibi niet in goede aarde, concludeerde Van Kampen toen hij een e-mail terugkreeg van de directeur van het park. "Walibi laat zich niet chanteren", stond in het bericht. "U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet, en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen vandaag."

Een woordvoerder van het pretpark bevestigt tegenover Omroep Flevoland dat er aangifte is gedaan. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een verwijzing naar een eerder voorval, maar moet de e-mail worden opgevat als afpersing. Het park wil verder niets zeggen over de aangifte, maar de woordvoerder zegt wel dat het datalek bekend is en dat wordt gewerkt aan een oplossing.

Beverwijker Jan van Kampen zegt tegen NH Nieuws dat hij niets begrijpt van de aangifte. "Eerlijk gezegd ben ik nogal verward." Hij zegt dat het in zijn werkveld normaal is dat je iets terugkrijgt voor het melden van een datalek. "Het leek me gewoon leuk om Halloween bij Walibi te vieren met een groep vrienden. En kom op, vier kaartjes voor een pretpark: wat voor afperser ben je dan?"

STER reclame