De spelers brengen een saluut aan de Turkse soldaten
NOS Voetbal

Turken zetten voetballerij op stelten met militair saluut: 'Niet zo bedoeld'

Sport en politiek moeten gescheiden blijven. Diverse bestuurders veroordelen het gedrag van Turkije en dringen aan op strenge maatregelen van de UEFA, tot het ontnemen van de Champions League-finale aan toe.

De Europese voetbalbond kondigde aan zich over de kwestie te buigen, aangezwengeld door het geweld van het Turkse leger in Syrië.

Turkse voetballers brachten tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië een groet aan de soldaten van hun land. Tegen Frankrijk deden ze het maandagavond nog eens dunnetjes over. Zelfs kinderen volgen nu hun voorbeeld.

"Het militaire saluut betekent niet dat onze spelers het eens zijn met de operaties in Syrië", benadrukte bondscoach Senol Günes. "Het betekent dat we onze soldaten steunen. We respecteren ze en hopen dat ze veilig terugkeren. Het is niet kwaadaardig bedoeld."

We gaan toch geen buitenlandse conflicten uitvechten op onze sportvelden?

De Belgische minister van sport Ben Weyts

In België volgden kinderen van een Turkse amateurvereniging het voorbeeld van hun grote helden, wat zelfs ontaardde in een politieke discussie. Minister van sport Ben Weyts reageerde furieus tegenover persbureau Belga.

"We gaan toch geen buitenlandse conflicten uitvechten op onze sportvelden? Sport moet kinderen integreren, niet segregeren. Laat staan dat kinderen worden opgezet tegen andere kinderen."

De KNVB heeft eveneens in de officiële spelregels opgenomen dat politieke uitingen rond de Nederlandse velden verboden zijn. Met Halil Dervisoglu (Sparta) en Orkun Kökçü (Feyenoord) zijn er twee Turkse voetballers actief in de eredivisie.

Korte Corner: dikke vinger in de pap

De situatie houdt de voetbalwereld flink in zijn greep, maar heeft nog niet tot harde maatregelen geleid. Alleen in Duitsland ondernam Sankt Pauli meteen actie toen een voetballer van de tweededivisionist zich met de kwestie bemoeide.

"Zonder enige discussie zetten we ons af tegen oorlogshandelingen", liet de club weten toen Cenk Sahin op non-actief werd gezet. De middenvelder publiceerde afgelopen week op Instagram een bericht waarin hij steun betuigt aan de Turkse militaire operatie tegen gewapende Koerdische strijders.

Geen finale in Istanbul

Hoewel alle onderzoeken naar de incidenten op en rond de voetbalvelden nog lopen, meldde de Franse minister van buitenlandse zaken Jean-Yves Le Drian zich op voorhand af om de interland tegen Turkije bij te wonen. Hij liet weten de militaire acties van het land af te keuren.

Volgens de Italiaanse minister Vincenzo Spadafora zijn de gevechten in Syrië op zichzelf al reden genoeg om harde maatregelen te nemen. Zo verzocht hij de UEFA per brief om een nieuwe locatie te zoeken voor de finale van de Champions League, die voor 30 mei 2020 gepland staat in Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl