Palestina treft voor het eerst Saudi-Arabië op eigen grond in historisch duel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor het eerst in de geschiedenis reist een voetbalteam uit Saudi-Arabië naar de Palestijnse gebieden om daar een wedstrijd te spelen. Saudi-Arabië speelt het historische duel dinsdag in Al-Ram, aan de rand van Jeruzalem, in de strijd om WK-kwalificatie.

Veel Arabische landen weigerden in het verleden om op Palestijns grondgebied te spelen, omdat ze daarvoor toestemming moeten vragen aan Israël. Saudi-Arabië heeft dat nu dus wel gedaan.

De actie wordt wereldwijd gezien als signaal dat Saudi-Arabië en Israël hun relatie willen verbeteren.

'Mooiste dag van mijn leven'

Saudi-Arabië is een vurig voorstander van het recht van de Palestijnen op een eigen staat. De staat Israël wordt niet erkend door de Saudi's, die officieel geen diplomatieke banden onderhouden met Israël. Achter de schermen spelen hoge diplomaten uit Saudi-Arabië al jaren een bemiddelende rol spelen in het Israëlisch-Palestijns conflict, maar gewone Saudi's hebben nog nooit voet gezet in de door Israël gecontroleerde gebieden.

Leden van de Saudische voetbaldelegatie in gebed in de Al Aqsamoskee in Jeruzalem AFP

Kort na aankomst toog de selectie van Saudi-Arabië naar de Al-Aqsamoskee, een van de drie heiligdommen in de islam en het enige buiten Saudi-Arabië. Yasser Al-Mishal, voorzitter van de Saudische voetbalfederatie, kon zijn geluk niet op na zijn bezoek. "Ik dank God dat ik in de Al-Aqsamoskee heb kunnen bidden. Dit is de mooiste dag van mijn leven."

Dertiende keer 'op eigen bodem'

Palestina werd in 1998 lid van de FIFA, maar speelde tien jaar later pas voor het eerst op eigen bodem. In een vriendschappelijk duel werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Jordanië.

Daarna speelde het nog 12 keer 'thuis', waarvan vijf keer in het kader van de WK-kwalificatie. Onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Irak gingen Saudi-Arabië voor.

Palestijnse voetbalfans kijken in 2015 op een groot scherm in Ramallah naar Palestina-Saudi-Arabië in de Jordaanse hoofdstad Amman AFP

Het is ook niet voor het eerst dat Palestina en Saudi-Arabië elkaar ontmoeten. In 2015 speelden beide landen in de kwalificatiecampagne voor het WK in Brazilië al tegen elkaar. Palestina speelde de 'thuiswedstrijd' in de Jordaanse hoofdstad Amman met 0-0 gelijk tegen de Saudi's die toen nog onder leiding stonden van Bert van Marwijk.

De huidige bondscoach van de Saudi's, Hervé Renard, reageerde opgetogen op het vooruitzicht op een duel op Palestijnse bodem. "Zo hoort voetbal te zijn."

STER reclame