ANP

Goedemorgen!

Vandaag begint bewolkt. In de loop van de ochtend trekt een regengebied vanuit het zuiden over het land. De temperatuur loopt op naar 16 tot 20 graden bij een matige zuid- tot zuidwestenwind. De komende dagen blijft wisselvallig verlopen bij maxima rond 15 en minima rond 11 graden.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Limburgse boeren protesteren bij het provinciehuis in Maastricht. Zij willen dat de nieuwe regels rond de uitstoot van stikstof van tafel gaan. Na vergelijkbare boerenprotesten in andere provincies hebben inmiddels vier provinciebesturen de omstreden maatregelen tijdelijk opgeschort.
  • Het parcours van de Tour de France wordt vandaag bekendgemaakt in Parijs. De vraag is hoe dat uitpakt voor klassementsrenners Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. De presentatie van het Tourparcours is vanaf 11.25 uur live te volgen bij de NOS, via een livestream op NOS.nl en in de app.
  • De Milieufederatie Noord-Holland staat voor de rechtbank vanwege een poging om de werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort stil te laten leggen. Volgens milieuorganisaties zorgen de werkzaamheden om de racebaan klaar te maken voor Formule 1, zoals het asfalteren van een toegangsweg, voor te veel schade in het omliggende natuurgebied.
  • Station Amsterdam Centraal bestaat precies 130 jaar. Dat wordt volgens de NS gevierd met: versieringen, een traktatie voor reizigers en 's avonds een concert van het NS Orkest.

Wat heb je gemist?

De van corruptie verdachte Haagse wethouder Richard de Mos vindt dat hij niets fout heeft gedaan. Dat zei hij gisteravond in het tv-programma Pauw. De Mos wordt samen met een collega-wethouder verdacht van omkoping en corruptie. Hij zou vergunningen hebben uitgegeven aan sponsoren van zijn partij. Maar volgens de wethouder heeft hij daarbij niemand bevoordeeld.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Jawed S., de man die vorig jaar op station Amsterdam Centraal twee toeristen neerstak, moet bijna drie miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan slachtoffers. Maar het is nog maar de vraag of hij dat kan.

Het door de rechter opgelegde bedrag is voor Nederlandse begrippen erg hoog. Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau was het totale bedrag aan schadevergoedingen de afgelopen acht jaar gemiddeld 9,3 miljoen euro per jaar. Wel kan de Nederlandse staat ervoor kiezen om een vergoeding voor te schieten.

Fijne dag!

STER reclame