Teleurgestelde Fontijn na zilveren WK: 'Het is een heel raar gevoel, heel leeg'

Voor even waande ze zich de beste boksster ter wereld, maar wat de mooiste dag uit het leven van Nouchka Fontijn leek te worden mondde zondag uit in een nachtmerrie. Terwijl ze na haar (veronderstelde) zege in de finale van de WK tegen Lauren Price klaarstond om het goud in ontvangst te nemen, herriep de jury de beslissing en moest ze de wereldtitel aan haar opponente uit Wales laten.

"Dit zijn momenten die je niet gaat vergeten. Je leeft er zolang naartoe en ik had hem eindelijk, dacht ik", zegt een nog altijd zichtbaar teleurgestelde Fontijn maandagavond bij terugkomst op Schiphol.

De 31-jarige Fontijn werd na de finale in de klasse tot 75 kilogram tegen Lauren Price in eerste instantie op punten uitgeroepen tot winnaar, maar vervolgens tekende de boksster uit Wales protest aan tegen die uitslag. Dit WK hadden boks(st)ers voor het eerst die mogelijkheid. Nieuwe juryleden keken vervolgens de tweede ronde uit de partij nog eens terug en kwamen vervolgens tot de conclusie dat Price had gewonnen.

De hele situatie was maandagavond voor Fontijn nog altijd nauwelijks te bevatten. "We stonden al klaar voor de uitreiking en het duurde zo lang dat we onderling al grappen aan het maken waren. Uiteindelijk werd er omgeroepen dat er een protest was en toen werden we een soort van afgevoerd en moesten we nog langer wachten", roept Fontijn het moment terug in herinnering.

"Ik was gelijk ongerust want je weet niet welke kant het op gaat. Toen hoorde ik een schreeuw uit de andere kleedkamer en wist ik dat het fout was."

Fontijn weigert WK-zilver op te halen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fontijn besloot vervolgens om niet naar de prijsuitreiking te gaan om haar zilveren medaille in ontvangst te nemen. "We moesten zo snel weer naar die prijsuitreiking dat ik dacht: flikker op. Ik wilde het mezelf niet aandoen. Ik heb al zo vaak op die tweede plek mezelf staan te verbijten. Natuurlijk kwamen toen ook de tranen."

Laatste WK

Op Schiphol, waar familie en veel vrienden haar stonden op te wachten, kan Fontijn haar emoties nog altijd maar moeilijk in woorden vatten. "Maar de teleurstelling overheerst. Want ik weet ook dat dit mijn laatste WK was en dat ik dus nooit meer wereldkampioen ga worden."

De partij zelf heeft Fontijn nog niet teruggekeken, maar mensen uit haar omgeving wel. "Iedereen kwam naar mij toe en zei dat het onzin is. Maar daar koop je niks voor. Het is een heel raar gevoel, heel leeg."

STER reclame