Hollandse Hoogte | AP

Ecuador trekt de omstreden verhoging van brandstofprijzen in. De verhoging leidde tot felle straatprotesten tegen het regeringsbeleid. Bij confrontaties tussen politie en demonstranten vielen de afgelopen dagen zeker vier doden.

President Moreno ging afgelopen avond in gesprek met de inheemse protestleiders. Dat onderhoud leidde ertoe dat de subsidie op brandstof in ere wordt hersteld. De inheemse leiders hebben gezegd dat ze de protesten zullen staken.

Tijdens het gesprek, dat live werd uitgezonden op televisie, uitten de protestleiders hun ongenoegen over het regeringsbeleid en het harde optreden van de politie tegen de demonstranten.

Het overleg werd geleid door een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Kabinetsleden en de inheemse leiders kregen beurtelings het woord. Een van de protestleiders eiste dat de afschaffing van de subsidie op de brandstof, die Moreno onlangs per decreet doorvoerde, direct wordt ingetrokken.

Traditionele gezichtsverf

"Dit is geen eis van de inheemse bevolking, het is de eis van het land," zei de leider van de Federatie voor Inheemsen in Ecuador. "We zijn niet gekomen om onderhandelingscommissies te vormen." Hij droeg tijdens het gesprek een hoofdtooi en had zijn gezicht geverfd volgens de traditie van het Achuar-volk dat in het Amazone-gebied woont.

President Moreno antwoordde dat de verhoging van de brandstofprijzen nodig is om de begroting rond te krijgen. Moreno probeert met budgettaire maatregelen een miljardenlening los te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds.

Terwijl het gesprek aan de gang was, werd er nog steeds gedemonstreerd in de hoofdstad Quito. De oproerpolitie verdreef de demonstranten uit een groot park waar ze zich hadden verzameld. Daarbij werd onder meer traangas gebruikt. Het was de elfde dag van protesten in Quito. Sinds afgelopen week geldt een avondklok in de hoofdstad.

STER reclame