Doelpuntenmakers Przemyslaw Frankowski en Arek Milik vieren een goal tegen Noord-Macedonië AFP
NOS Voetbal

Polen verzekert zich van EK, Wales stelt Kroatisch feestje nog even uit

Na België, Italië en Rusland mag ook Polen zich gaan opmaken voor het EK in 2020. De Polen wonnen in Warschau met 2-0 van Noord-Macedonië en zijn daardoor zeker van een plek bij de eerste twee in groep G.

Ook Oostenrijk deed heel goede zaken door directe concurrent Slovenië met 1-0 te verslaan.

In groep E, de poule van Kroatië, is nog altijd niets beslist: liefst vier landen maken nog kans op deelname aan het EK.

Milik doet van zich spreken

Koploper Polen moest thuis winnen van Noord-Macedonië en dat lukte ook: 2-0. De Polen hadden lang moeite een gaatje te vinden in de defensie van Noord-Macedonië, maar een kwartier voor tijd brak Przemyslaw Frankowski de ban na een fraaie actie van Robert Lewandowski. Vijf minuten later maakte oud-Ajacied Arek Milik er met een wonderschone krul nog 2-0 van.

Stand in groep G

gesp-ptn doelcijfers
1. Polen * 8-19 13-2
2. Oostenrijk 8-16 17-7
3. Noord-Macedonië 8-11 10-11
4. Slovenië 8-11 13-8
5. Israël 7-8 12-14
6. Letland 7-0 1-24
* naar EK 2020

Ook de Oostenrijkers kunnen de koffers alvast van zolder halen, na de 1-0 zege op bezoek bij directe concurrent Slovenië. Verdediger Stefan Posch kopte in de eerste helft de enige treffer tegen de touwen.

Bij Denis Popovic, aanvaller van de Slovenen, sloegen in de slotfase de stoppen door. Hij deelde gefrustreerd een elleboog uit en moest met rood van het veld.

Wales stelt Kroatisch feestje uit

In groep E is Kroatië is nog altijd niet zeker van het EK. De vice-wereldkampioen, die eerder al punten verspeelde tegen Hongarije (2-1 nederlaag) en laagvlieger Azerbeidzjan (1-1), kwam in Cardiff niet verder dan 1-1 tegen Wales.

De Kroaten vieren de 1-0 van Nikola Vlasic in het duel met Wales AFP

Nikola Vlasic, de broer van oud-hoogspringster Blanka Vlasic, opende na tien minuten de score met een geplaatste schuiver en op slag van rust trok wie anders dan Gareth Bale de stand weer gelijk.

Een zege zat er echter niet in voor Wales, waardoor de kans zeer klein is dat de halvefinalist van 2016 volgend jaar zich via deze weg kwalificeert voor het EK. Onmogelijk is het echter niet. Sterker, het verschil tussen Kroatië, Hongarije, Slowakije en Wales is slechts vier verliespunten en dus maken alle vier nog kans op kwalificatie.

Hoofdrol Higler

Alleen Azerbeidzjan, dat met 1-0 verloor van Hongarije, is met een punt uit zes duels uitgeschakeld. Dat hadden er overigens twee moeten zijn, ware het niet dat arbiter Dennis Higler in blessuretijd een geldig doelpunt van Bahlul Mustafazade afkeurde. Volgens Higler scoorde Mustafazade met de hand, maar uit de beelden bleek dat de verdediger de bal met de buik binnen werkte.

Stand in groep E

gesp-ptn doelcijfers
1. Kroatië 7-14 14-6
2. Hongarije 7-12 8-9
3. Slowakije 6-10 10-8
4. Wales 6-8 6-6
5. Azerbeidzjan 6-1 5-14

STER reclame