Turkse militairen en door Turkije gesteunde strijders bij de Syrische grensplaats Tal Abyad
NOS Nieuws

Amerika trekt alle troepen terug voor oprukkende Turkse leger

De Verenigde Staten trekken alle resterende militairen terug uit het noorden van Syrië. De Amerikaanse president Trump heeft daar opdracht voor gegeven. Hij wil voorkomen dat ze verwikkeld raken in gevechten tussen het Turkse leger en Koerdische milities.

"De situatie verslechtert met het uur", zegt Defensieminister Esper tegen Amerikaanse tv-zenders. Volgens hem is de situatie voor zijn militairen onhoudbaar.

In heel Syrië zitten zo'n duizend Amerikaanse militairen, de meeste in het noorden van het land. Wanneer ze vertrekken wilde Esper niet kwijt, wel dat dat zo snel mogelijk zal gebeuren. "We zien dat de Turken verder naar het zuiden en westen oprukken dan gepland," zei Esper.

Volgens de minister van Defensie zoeken de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten steun bij Rusland en het Syrische regime. Ze zouden hun hebben gevraagd om hulp om het Turkse leger terug te slaan.

Ontsnappingen uit kamp

Eerder trok de VS al een klein aantal militairen terug uit de Noord-Syrische plaats Ain Issa. Die is dagenlang gebombardeerd door Turkse gevechtsvliegtuigen.

Vanochtend meldden Koerdische strijdkrachten dat uit een Syrisch kamp in de buurt van die plaats zeker 785 mensen zijn ontsnapt. Het zou gaan om een groep vrouwen en hun kinderen die gelieerd zijn aan Islamitische Staat.

Defensieminister Esper zei dat Amerikaanse troepen op geen enkele manier het Turkse offensief hadden kunnen stoppen. Turkije heeft bij de Syrische grens 15.000 militairen op de been, die ondersteuning krijgen vanuit de lucht.

Het terughalen van de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië was maandag aangekondigd door Trump. Een paar dagen later viel Erdogan de regio binnen.

In onderstaande video wordt kort uitgelegd wat Turkije wil bereiken met het offensief in Noord-Syrië:

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

De Verenigde Staten noemen berichten over de moord op de Koerdische politica Hervin Khalaf "zeer verontrustend". De 35-jarige zou met enkele Koerden zijn gedood door Syrische milities die worden gesteund door Turkije. Ze zou bij een hinderlaag uit haar auto zijn gehaald en daarna zijn geëxecuteerd.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het "tekenend voor de algemene destabilisering van het noordoosten van Syrië sinds het begin van de vijandelijkheden".

Grensstad ingenomen

Op de vijfde dag van het offensief hebben door Turkije gesteunde Syrische strijders het centrum van de grensstad Tal Abyad bereikt, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bericht dat zij inmiddels vrijwel de hele stad onder controle hebben.

Koerdische strijders veroverden Tal Abyad in 2015 op Islamitische Staat, met hulp van de Amerikanen. De stad was ongeveer een jaar in handen van IS.

Veroordeling van Duitsland

De kritiek op de Turkse aanval neemt met de dag toe. De Duitse bondskanselier Merkel sprak vandaag telefonisch met de Turkse president Erdogan en riep hem op om het offensief onmiddellijk te staken. Duitsland vreest voor verdere instabiliteit en hergroepering van terreurgroep IS, zorgen die ook door andere wereldleiders worden gedeeld.

Erdogan lijkt tot nu toe niet onder de indruk. Hij dreigde afgelopen week de "poorten open te zetten" voor Syrische vluchtelingen naar Europa als Europa de Turkse invasie blijft veroordelen als een bezettingsoperatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl