Een foto van de Sabiti, volgens Iraanse staatsmedia AFP

Saudi-Arabië zegt niet achter de raketaanval op een Iraanse olietanker te zitten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir is een dergelijke aanval niet de manier waarop het land zou handelen.

Het schip met de naam Sabiti lag vrijdag voor de kust van Saudi-Arabië toen het werd beschoten. Gisteren zette de tanker koers richting de Perzische Golf.

Saudi-Arabië laat zich voor het eerst uit over wat in Iraanse staatsmedia een terroristische aanval werd genoemd. "Het verhaal is nog niet compleet. Laten we wachten en bekijken wat er is gebeurd voordat we conclusies trekken", zei de Saudische buitenlandminister tegen journalisten. Eerder deed het Iraanse olietankerbedrijf berichten dat Saudi-Arabië achter de aanval zit af als geruchten.

Iran

Volgens de Iraanse president Rohani is het een grote fout om te denken dat Iran niet zal terugslaan. Hij zei dat tijdens een bezoek van de Pakistaanse premier Khan, die in Iran is voor een bemiddelingspoging tussen Teheran en Saudi-Arabië.

Rohani uitte geen concrete beschuldigingen. Ook is de verantwoordelijkheid voor de raketaanval niet opgeëist.

Een Iraans staatspersbureau zet foto's op Twitter van de schade aan de olietanker:

De raketaanval kwam op het moment dat Iran en Saudi-Arabië na jaren van oplopende spanningen met elkaar willen praten over het deëscaleren van het conflict.

NOS op 3 maakte een video over hoe Saudi-Arabië en Iran met steun aan burgeroorlogen in Syrië, Irak en Jemen een proxy-oorlog uitvechten:

STER reclame