EPA

De Amerikaanse diplomatenvrouw die na de dodelijke aanrijding van een Britse tiener Groot-Brittannië ontvluchtte, heeft geen diplomatieke immuniteit meer nu ze is teruggegaan naar de VS. Dat schrijft de Britse minister Raab van Buitenlandse Zaken aan de familie van het slachtoffer, meldt omroep BBC.

De 19-jarige Harry Dunn werd in augustus op zijn motor doodgereden door een automobilist die volgens de politie aan de verkeerde kant van de weg reed. De 42-jarige Anne Sacoolas, vrouw van een Amerikaanse diplomaat, wordt ervan verdacht dat zij dat was.

Dankzij haar diplomatieke immuniteit kon ze ondanks het lopende politieonderzoek het land verlaten. Maar die immuniteit is nu dus volgens Raab opgeheven. De VS is dat met hem eens, schrijft hij.

Dunns moeder reageerde op Raabs brief dat ze "liever hun mooie jongen terug zouden hebben, maar ook opgetogen zijn dat al dit vechten voor gerechtigheid voor Harry niet voor niets was". De familie hoopt dat Sacoolas vrijwillig terugkeert naar Groot-Brittannië om berecht te kunnen worden. Eerder deze week bleek dat ze dat niet van plan was.

Haar advocaat heeft gezegd dat Sacoolas "kapot is door het tragische ongeluk" en dat ze "blijft meewerken aan het onderzoek".

De aanrijding gebeurde vlak bij RAF Croughton, een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten werkzaam zijn.

Vrouw diplomaat ontvlucht Engeland na dodelijk ongeluk: 'Oneerlijk om weg te gaan'

STER reclame