Jan Frodeno was ook al de beste bij het EK Pro Shots

Jan Frodeno is voor de derde keer wereldkampioen Ironman geworden. De Duitse triatleet, in 2015 en 2016 ook al de beste en in 2008 olympisch kampioen, legde op Hawaï de klassieke triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) af in een nieuw parcoursrecord: 7.51.13.

Frodeno is de opvolger van zijn landgenoot Patrick Lange, die vorig jaar voor de tweede keer op rij de sterkste was en ook het parcoursrecord aanscherpte. Dit jaar moest Lange de strijd staken vanwege koorts.

De 38-jarige Frodeno nam bij het fietsen de leiding en begon vervolgens met twee minuten voorsprong aan de afsluitende marathon. Daarop breidde hij zijn marge nog verder uit.

De Amerikaan Tim O'Donnell werd tweede op meer dan acht minuten, Sebastian Kienle uit Duitsland werd derde.

Ook Duits succes vrouwen

Bij de vrouwen ging de titel naar de Duitse Anne Haug. Daarmee kregen de vrouwen voor het eerst in vier jaar een andere winnares: de Zwitserse Daniela Ryf zegevierde in 2015 voor het eerst op Hawaï en deed dat vervolgens nog eens drie keer.

Ryf kende deze keer echter een slechte dag en eindigde zelfs buiten de toptien. De Britse Lucy Charles mocht voor de derde keer op rij een zilveren medaille ophalen.

De Nederlandse Els Visser debuteerde bij de wereldtitelstrijd met een zestiende plaats.

STER reclame