Stuart Hogg namens Schotland aan de bal in het WK-duel met Ierland AFP

Niet alleen Max Verstappen ondervindt de gevolgen van de orkaan Hagibis, die over Japan raast. Ook het WK rugby in dat land wordt ernstig verstoord door de natuurramp. De organisatie heeft opnieuw een duel moeten schrappen.

Het groepsduel tussen Namibië en Canada, dat zondag in Kamaishi gespeeld zou worden, is om veiligheidsredenen zelfs definitief geschrapt. "De veiligheid van alle betrokkenen bij het WK is onze voornaamste overweging en supporters wordt geadviseerd om niet af te reizen naar Kamaishi", zo liet de organisatie weten.

Omdat Namibië en Canada beide al geen kans meer maakten op plaatsing voor de knock-outfase van het WK, is besloten om het duel niet in te halen. Het duel zal als een reglementaire remise de boeken ingaan.

Wilde rivieren en overstromingen in Japan door orkaan Hagibis

Eerder werden de topper tussen Engeland en Frankrijk en het duel tussen titelverdediger Nieuw-Zeeland en Italië ook al schriftelijk afgedaan. Beide duels zouden op zaterdag gespeeld worden, maar vanwege de naderende orkaan was dat te gevaarlijk.

Italië, dat bij een zege op Nieuw-Zeeland geplaatst zou zijn voor de kwartfinales, was daardoor uitgeschakeld.

Schotten uit voorzorg naar de rechter

Even leek het erop dat wellicht ook het duel tussen Japan en Schotland, in Yokohama, geschrapt zou worden. Tot schrik van de Schotten, die derde staan in groep A achter Ierland en Japan en met een zege (en eventuele bonuspunten) naar de volgende ronde zouden kunnen gaan. Dat zou dan ten koste van Japan gaan.

Uit voorzorg stapte de Schotse rugbybond naar de rechter om 24 uur uitstel van het duel aan te vragen en zo te voorkomen dat ook deze wedstrijd zou worden afgedaan met een reglementaire remise. Beide ploegen zouden dan twee punten krijgen.

Zover hoeft het dus echter niet te komen. De WK-organisatie besloot enkele uren na het afgelasten van de wedstrijd Namibië-Canada dat het veilig genoeg is om Japan in actie te laten komen tegen Schotland, zondag.

STER reclame