Door Turkije gesteunde Syrische rebellen AFP

Frankrijk stopt per direct met het exporteren van wapens die Turkije bij de inval in Noordoost-Syrië zou kunnen inzetten. Eerder vandaag kondigde Duitsland dezelfde sanctie aan. Een exportstop op alle wapens naar Turkije is er niet.

Italië gaat alle EU-landen vragen te stoppen met het uitvoeren van wapens naar Turkije, schrijft minister Di Maio van Buitenlandse Zaken. Italië is zelf een belangrijke exporteur van wapens aan Turkije.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas zegt in Duitse media dat er al sinds 2016 restricties gelden voor wapenexporten naar Turkije. Evengoed is Turkije Duitslands grootste wapenafnemer. Vorig jaar kocht Turkije voor 242,8 miljoen euro wapens van Duitsland, goed voor een derde van de totale Duitse wapenexport.

In de eerste vier maanden van dit jaar exporteerde Duitsland voor 184,1 miljoen euro aan wapens naar Turkije. Cijfers over de Franse wapenexport naar Turkije waren niet direct beschikbaar.

Erdogan 'zet geen stap terug'

Woensdag viel Turkije Noordoost-Syrië binnen. De militaire operatie, die volgens de Turken alleen gericht is tegen de Syrisch-Koerdische milities in het grensgebied, oogstte brede internationale kritiek. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker honderdduizend mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Desondanks zei president Erdogan gisteren "geen stap terug" te zetten.

Diverse landen zeggen sancties tegen Turkije te overwegen. Gisteren schortte Nederland de uitvoer van wapens naar Turkije op, Finland deed dat eerder al. Maandag overleggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen over de situatie.

STER reclame