Mollema na zege in Lombardije: "Gewoon een monument, bizar"

Natuurlijk, hij is vaker goed in de najaarskoersen. En inderdaad, in de afgelopen week reed hij steevast bij de besten in de Italiaanse voorbereidingskoersen. Maar dat Bauke Mollema na afloop van de Ronde van Lombardije als winnaar van een van de vijf wielermonumenten te boek zou staan, had niemand voor mogelijk gehouden.

"Misschien onderschatten ze me wel", zei Mollema met een stralende lach. "Ik ben eigenlijk nooit echt in de buurt geweest, een keer zesde in Luik-Bastenaken-Luik en zevende hier in Lombardije. Gewoon een monument winnen, echt bizar."

De 32-jarige wielrenner van Trek-Segafredo sloop weg op de Civiglio, bouwde op die voorlaatste klim een voorsprong van zo'n 20 seconden op en hield favorieten als Primoz Roglic, Alejandro Valverde en Egan Bernal op afstand.

Mollema soleert naar monumentale zege in Ronde van Lombardije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

'Ik wachtte op mijn moment'

"Ik wist dat ik een beetje geluk nodig had", concludeerde Mollema. "De andere jongens zijn explosiever dan ik. Toen het even inzakte, wist ik dat ik moest gaan. Als ik eenmaal een gaatje heb, dan val ik ook niet zo snel stil. De afdaling ging ook heel goed. Ik wist dat ze daar niet sneller dan ik zouden gaan. De laatste tien kilometer heb ik constant vol gas gegeven."

Met een geruststellende voorsprong had Mollema zelfs tijd om te genieten van de grootste zege uit zijn loopbaan. "Die laatste klim ben ik buitenblad opgereden en boven wist ik dat het binnen was als ik geen fouten zou maken. En dan kom je naar de finish, met al dat publiek en mijn ouders die er ook zijn. Heel speciaal."

Ook op het podium kan Bauke Mollema amper geloven dat hij de Ronde van Lombardije heeft gewonnen AFP

De doorgaans zo nuchtere Mollema sloot op het podium in Como even zijn ogen tijdens het Wilhelmus. "Ik voelde me de hele week al goed, eigenlijk de laatste weken al. Ik wachtte op mijn moment. Gelukkig was dat moment vandaag."

Bau betaalt etentje voor Lau

Opvallend genoeg triomfeert Bauke Mollema uitgerekend in de laatste race van zijn vroegere maatje Laurens ten Dam. Vooraf hadden Bau & Lau al afgesproken om na Lombardije samen uit eten te gaan. "Dat gaat wel door, denk ik. Is hij eigenlijk gefinisht? Ja? Mooi, dat was het doel. Dat is een mooie manier voor hem om te eindigen."

Betaalt Mollema vanavond voor het eten? "Dat denk ik wel, ja", glunderde de winnaar. "Dat komt goed."

'Bau' wint afscheidskoers van 'Lau': 'Dit scenario had ik niet durven bedenken'

Laurens ten Dam kwam op 17.49 van Mollema als 94de over de streep in Como. Zijn rood aangelopen gelaat verraadde de inspanning, maar Ten Dam had volop genoten van zijn laatste kilometers als profrenner.

"Bauke zei vandaag in de koers nog dat hij misschien wel in de vorm van zijn leven was. Nou dat kan ik niet meer zeggen. Bovenop de Ghisallo stak hij nog even zijn duim op naar me, omdat ik er nog bijzat. Dat hij wint, is gewoon top. "

"Ik heb genoten", besloot Ten Dam. "Van het weer, van het publiek, van de laatste keer afzien. Ik ben hartstikke blij met de afgelopen zestien jaar en heb heel veel zin in de komende jaren. Mijn nieuwe leven kan niet beter beginnen met de winnaar aan tafel."

STER reclame