België als eerste zeker van EK-ticket na monsterzege op San Marino

België meldt zich in stijl als eerste voor EK-ticket

België heeft zich als eerste land geplaatst voor het EK van 2020. Dat deed de nummer één van de wereld door in Brussel met een klinkende 9-0 af te rekenen met San Marino, als nummer 240 de hekkensluiter van de FIFA-ranglijst.

De stormloop in het Koning Boudewijnstadion begon meteen na het beginsignaal en de kansen regen zich ook aaneen. Dat resultaat lang uitbleef was mede te danken aan enkele prima reddingen van doelman Simone Benedettini.

Vijftigste Lukaku

Toen Romelu Lukaku in de 28ste minuut met zijn vijftigste doelpunt in het Belgische shirt de ban had gebroken, ging het ineens snel. Al drie minuten later verdubbelde Nacer Chadli de marge, waarna Cristian Broll na een redding van Benedettini de bal in eigen doel werkte.

In de laatste vijf minuten voor de pauze tilden Lukaku, Toby Alderweireld en Youri Tielemans de stand naar 6-0.

Youri Tielemans blij met zijn doelpunt voor België

In de tweede helft stond de paal een doelpunt van Dries Mertens in de weg en onderscheidde Benedettini zich met enkele reddingen. De knal in de bovenhoek van Christian Benteke in de 79ste minuut was de sluitpost echter te machtig.

Ook op de inzet van Yari Verschaeren vanaf de penaltystip moest hij het antwoord schuldig blijven. Timothy Castagne mocht in de rebound de eindstand aantekenen.

Rusland doet goede zaken

Achter de ongenaakbare Belgen, die louter overwinningen boekten in groep I, deed ook Rusland goede zaken door in eigen huis met 4-0 te winnen van Schotland.

Net als die in Brussel moesten ook de toeschouwers in het Luzhniki Stadion in Moskou lang geduld hebben, voordat hun helden op stoom raakten. Maar toen de beer eenmaal los was, liep de score snel op.

Rusland walst na rust over Schotland heen

Artem Dzjoeba opende pas in 57de minuut de score door van dichtbij de bal in de bovenhoek te jagen. Drie minuten later deed Magomed Ozdojev hetzelfde, maar dan van buiten het strafschopgebied. De geslagen Schotten kregen daarna nog treffers van Dzjoeba en Aleksandr Golovin te verwerken.

Gat te groot

In dezelfde groep won Cyprus met 2-1 won in Kazachstan, maar het gat met Rusland is te groot om nog van de tweede plaats - en dus kwalificatie voor het EK - te mogen geloven.