Het elftal van Noord-Ierland voor het duel met Duitsland: (boven vlnr) Cathcart, Peacock-Farrell, J. Evans, Saville, McNair, Dallas; (onder vlnr) Washington, Lewis, Davis, McGinn, C. Evans

Will Grigg is er niet bij, maar wie spelen wél bij de Noord-Ieren?

De met de grootste passie bezongen Noord-Ierse voetballer sinds George Best is er vanavond in De Kuip niet bij tegen Nederland.

Net geen jaar geleden speelde Will Grigg in het Nations League-duel met Oostenrijk voor het laatst voor zijn land. Sindsdien werd de pas 28-jarige aanvaller niet meer opgeroepen door bondscoach Michael O'Neill, die ook geen beroep meer kan doen op de onlangs gestopte routiniers Gareth McAuley en Aaron Hughes.

Geen Will Grigg's on fire, dus. Maar wie dan wel? Nou, een favoriet van Ronald Koeman, twee vermaarde broertjes en een scorende doelman bijvoorbeeld. Een voorstelrondje.

Doelman

Het had weinig gescheeld of Bailey Peacock-Farrell (22, Burnley) had niet voor Noord-Ierland, maar voor Engeland gespeeld. Vlak na zijn officieuze debuut voor Noord-Ierland in mei 2018 kreeg de keeper een telefoontje van de Engelse voetbalbond. Het leidde tot niks en sindsdien speelt Peacock-Farrell zijn wedstrijden vooral in het nationale elftal: bij Burnley en daarvoor ook bij Leeds United is hij namelijk bankzitter.

Keeper Bailey Peacock-Farrell in actie tegen Duitsland

Verdediging

De ervaren Stuart Dallas (28, Leeds United) is een vaste waarde bij Leeds United en het Noord-Ierse elftal. Doorgaans speelt Dallas als een offensieve rechtsback, maar door de blessure van linksback Jamal Lewis zou hij weleens van flank kunnen wisselen.

Spelers als de onverzettelijke Craig Cathcart (30, Watford) zien ze graag in Noord-Ierland. Opgeleid bij Manchester United, maar pas op waarde geschat door Watford. Twaalf jaar geleden speelde Cathcart trouwens in de Belgische Tweede Klasse bij Royal Antwerp, waarmee United toen een samenwerkingsverband had.

Net als verdedigingsmaatje Cathcart werd Jonny Evans (31, Leicester City) ooit uitgeleend aan Antwerp, maar Evans schopte het vervolgens wel tot Old Trafford. Wat heet: hij speelde 132 duels voor Manchester United, won drie keer de landstitel, twee keer de League Cup, één keer de Champions League en vervolgens ook de wereldbeker. Tegenwoordig speelt hij bij Leicester City.

EK 2016: Jonny Evans op de grond

Bondscoach O'Neill heeft de laatste jaren niet veel kunnen putten uit jeugdig talent, maar Jamal Lewis (21, Norwich City) is daarop de uitzondering. De geboren Engelsman, die in zijn schooljaren als hardloper tot de top van Engeland behoorde op de 800 en 1.500 meter en de cross country, raakte afgelopen weekend tegen Aston Villa echter geblesseerd.

Wie Lewis zal vervangen als linksback is nog niet duidelijk. Shane Ferguson (28, Millwall) zou een optie kunnen zijn.

Middenveld

In zijn tijd als trainer van Southampton noemde Ronald Koeman Steven Davis (34, Rangers FC) "een van de sleutelspelers in de ploeg" en "een voorbeeld voor de groep". In het zuiden van Engeland speelde Davis bovendien samen met Virgil van Dijk, de man die hij als aanvoerder vanavond voor de wedstrijd de hand zal schudden.

Na zeven jaar Premier League keerde Davis afgelopen zomer terug bij zijn jeugdliefde Rangers. In 2008 speelde hij met de Schotten in de UEFA Cup-finale. Drie weken geleden was hij met Rangers Feyenoord de baas.

De Noord-Ierse aanvoerder Steven Davis in duel met de Duitser Marco Reus

Is het denigrerend om iemand altijd 'het broertje van' te noemen? Wellicht. Maar bij Corry Evans (29, Blackburn Rovers) ontkom je niet aan zijn oudere broer Jonny. In het spoor van Jonny kreeg Corry een kans in de jeugdopleiding van Manchester United, maar hij brak daar niet door en belandde via Carlisle en Hull bij Blackburn Rovers.

Corry Evans

Louis van Gaal liet Paddy McNair (24, Middlesbrough) in 2014 debuteren bij Manchester United, waar hij met Robin van Persie en Memphis Depay (soms) samenspeelde en (vaker) samen trainde. De centrale verdediger speelt bij Noord-Ierland als middenvelder en dat resulteerde onder meer in de belangrijke 0-1 tegen Wit-Rusland.

Controlerende middenvelder George Saville (26, Middlesbrough) stamt nog uit de tijd dat talenten uit de Chelsea-jeugd niet in aanmerking kwamen voor een plek in het eerste. De profloopbaan van Saville liep dan ook via Millwall, Wolves, wederom Millwall en Middlesbrough.

Aan ervaring geen gebrek bij linkermiddenvelder Niall McGinn (32, Aberdeen). Aan wereldwijsheid evenmin. Zo was hij in 2017 als speler van Gwangju FC vermoedelijk de eerste Noord-Ierse international in de Zuid-Koreaanse competitie.

Niall McGinn

Inmiddels is de 32-jarige dribbelaar terug in Schotland. Niet bij het grote Celtic, waar hij ooit tot 36 duels kwam, maar bij subtopper Aberdeen.

Aanval

In september koos bondscoach O'Neill tegen Duitsland voor de bonkige Conor Washington als eenzame spits. Nu de aanvaller van het Schotse Heart of Midlothian geblesseerd is, moeten er keuzes worden gemaakt.

Josh Magennis (29, Hull City) is de meest waarschijnlijke vervanger. Tot zijn achttiende was Magennis nog doelman van Cardiff City en mocht hij eens met handschoenen aan op de bank plaatsnemen voor een League Cup-duel met Liverpool. Tot een profdebuut als keeper kwam het niet, maar als spits redde hij het wel.

Josh Magennis

Misschien kiest O'Neill wel voor de pas 20-jarige Shayne Lavery (Linfield). Lavery doet in voorkomen denken aan de jonge Wayne Rooney en groeide net als Rooney op bij Everton. Maar waar Rooney met zevenmijlslaarzen door de Premier League walste, keerde Lavery terug naar Belfast. Bij het plaatselijke Linfield FC is hij met acht doelpunten in dertien duels wel prima op schot.

En dan is er nog Kyle Lafferty (32, Sarpsborg 08), het enfant terrible van Noord-Ierland die George Best nog weleens naar de kroon wil steken buiten het veld. Met 19 treffers in 69 interlands staat Lafferty wel gewoon tweede op de topscorerslijst aller tijden. Ver voor de beste Noord-Ierse voetballer aller tijden.

Schitterende goal brengt Duitsland zege op Noord-Ierland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl