NOS
NOS Nieuws Binnenland

Wekdienst 10/10: Turks offensief in Syrië en Oranje speelt tegen Noord-Ierland

Goedemorgen! Vanavond neemt Nederland het in de kwalificatie voor het EK op tegen Noord-Ierland. Ook wordt er opnieuw een Nobelprijs bekendgemaakt; die voor de Literatuur.

In de loop van de dag trekken de buien weg, waarna er ruimte komt voor de zon. Wel blijft het met 14 graden fris. Met name aan de kust waait het stevig.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland neemt het in Rotterdam op tegen Noord-Ierland in de EK-kwalificatie. Met een overwinning zet het team van bondscoach Ronald Koeman een flinke stap richting het toernooi. Aftrap: 20.45 uur.
  • Koning Willem-Alexander bezoekt vandaag VluchtelingenWerk. De hulporganisatie bestaat 40 jaar en dat wordt feestelijk gevierd in Zaandam.
  • De winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur worden bekendgemaakt in Stockholm. Er zijn twee winnaars omdat de prijs vorig jaar niet werd uitgereikt vanwege een schandaal binnen de eigen gelederen van de Zweedse Academie.

Wat heb je gemist?

De Turkse president Erdogan besloot gisteren te doen waarvoor hij al een tijdje waarschuwde: Syrië binnenvallen, om zo de Koerdische strijders in het noorden van het land te verzwakken. Afgelopen nacht zijn bij luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en een grondoffensief doden en gewonden gevallen. Maar de berichtgeving over de precieze aantallen loopt uiteen.

Vanwege het Turkse offensief leven er veel zorgen in de internationale gemeenschap. Bijvoorbeeld over de duizenden IS-strijders die door PKK-milities worden bewaakt. Om te voorkomen dat ze in het heetst van de strijd kunnen ontsnappen, heeft de VS in ieder geval twee beruchte IS'ers uit Syrië gehaald. Het zou gaan om de twee laatste 'IS-Beatles'. Dat waren vier strijders van de terreurgroep die samen zeker 27 executies uitvoerden. Ze kregen de bijnaam vanwege hun Britse accent.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

In Zandvoort is de schop in de grond gegaan om het circuit van de badplaats gereed te maken voor de Formule 1-race van volgend jaar mei. Het is de officiële aftrap van ongetwijfeld nog een roerig half jaar in aanloop naar de eerste Nederlandse Formule 1-race sinds 1985.

Milieuorganisaties maken al geruime tijd bezwaar tegen de werkzaamheden in Zandvoort. Volgens hen zorgen de aanpassingen, zoals het asfalteren van een toegangsweg, voor te veel schade in het omliggende natuurgebied. Zo zou de hoeveelheid stikstof die zou vrijkomen, meer zijn dan is toegestaan. Ook zeggen ze op te komen voor zandhagedissen, een beschermde diersoort die op het circuit leeft.

Fijne dag!

STER reclame