Turkse militairen verzamelen in een stad bij de grens met Syrië (8 oktober) AFP

Het Turkse leger is nog niet klaar voor een invasie in het noordoosten van Syrië. De minister van Defensie heeft gezegd dat de voorbereidingen daarvoor, zoals het samenbrengen van militairen, doorgaan.

Afgelopen nacht zei de belangrijkste communicatieadviseur van president Erdogan dat het Turkse leger snel de Syrische grens zal oversteken.

De Turken willen de Koerdische strijders uit een brede zone bij de Turkse grens in Syrië verdrijven. President Erdogan noemt hen terroristen die de binnenlandse veiligheid van Turkije bedreigen. De invasie van Syrië werd mogelijk doordat president Trump na een gesprek met Erdogan afgelopen weekend onverwacht aangekondigde dat hij de Amerikaanse militairen uit het gebied terugtrekt.

Koerden mobiliseren

De Koerdische burgerregering heeft een algehele mobilisatie afgekondigd. "We roepen iedereen op, ongeacht etniciteit, om naar de grens te gaan en daar verzet te bieden."

De regering zei de Verenigde Staten en de rest van de internationale gemeenschap verantwoordelijk te houden voor "de humanitaire ramp die ons volk mogelijk treft". De Koerden voelen zich verraden door hun bondgenoten. Volgens hen hadden de Amerikanen beloofd dat ze Turkije zouden verbieden het gebied in te trekken.

Ook Amerikaanse politici, onder wie belangrijke partijgenoten van Trump, hebben kritiek op het besluit van de president. Sommigen vinden dat hij de Amerikaanse geloofwaardigheid in het buitenland ondermijnt door een bondgenoot in de steek te laten.

STER reclame