ANP

Goedemorgen! Vandaag is eerste zitting tegen de Amerikaan die wordt verdacht van misbruik van een 12-jarig meisje in Rotterdam. Ook wordt bekend wie de Nobelprijs voor de Scheikunde krijgt én wie er een Gouden Televizier-Ring wint.

Het is opnieuw wisselend met soms zon en dan weer buien. Lokaal kunnen de buien clusteren en houdt de regen lange tijd aan. Met hooguit 14 graden en een stevige wind is het vrij fris.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de eerste pro-formazitting in de rechtszaak tegen de Amerikaan James B. Hij wordt ervan verdacht een 12-jarig meisje naar een hotelkamer te hebben gelokt en haar daar te hebben misbruikt. Tegen de verdachte is ook door een andere vrouw aangifte gedaan wegens seksueel misbruik.
  • Rond 11.45 uur wordt bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor de Scheikunde krijgt. Dat moment is live te zien op de site en app van de NOS.
  • En vanavond weten we ook wie een Gouden Televizier-Ring krijgt - de belangrijkste prijs voor tv-programma's in Nederland. Het gala begint om 20.35 uur en is live te zien op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Het Witte Huis weigert mee te werken aan het onderzoek van het Amerikaanse Congres naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Trump. Advocaten van president Trump schrijven in een brief aan het Huis van Afgevaardigden dat het gaat om een "ongegrond" en een "grondwettelijk ongeldig" onderzoek.

In de brief worden de Democraten onder meer ervan beschuldigd dat ze een onderzoek zijn begonnen dat het principe van een eerlijk proces schendt. De brief is gericht aan de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de leiders van de drie Democratische commissies die onderzoek doen naar Trump.

De brief van het Witte Huis wordt gezien als een escalatie van de strijd over het onderzoek naar de afzettingsprocedure.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Een rigoureuze maatregel in de VS om bosbranden te voorkomen. In een poging ellende te voorkomen, komen miljoenen inwoners van de Amerikaanse staat Californië vanaf 9.00 uur (0.00 uur plaatselijk tijd) zonder stroom te zitten.

Het is grootste geplande stroomonderbreking die ooit in in de staat heeft plaatsgevonden. De elektriciteit wordt in fases bij 800.000 huizen afgesloten.

Fijne dag!

STER reclame