Virgil van Dijk ANP
Oranje

Het Nederlands elftal kan deze week in de duels met Noord-Ierland en Wit-Rusland een grote stap zetten richting het EK. De speeldatums van die wedstrijden, 10 en 13 oktober, zullen Virgil van Dijk bekend in de oren klinken.

Op exact diezelfde dagen, maar dan vier jaar geleden, speelde de huidige aanvoerder namelijk zijn eerste interlands. Maar waar nu kwalificatie lonkt, ging in 2015 de deur naar het EK juist dicht op 10 en 13 oktober.

En zo zijn er wel meer verschillen tussen het Oranje van toen en nu. "Er is veel veranderd inderdaad", zegt Van Dijk, die dus pas vier jaar geleden zijn debuut maakte in het Nederlands elftal. Van zijn 22 toenmalige teamgenoten zijn alleen nog Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay over.

Virgil van Dijk meldt zich in 2015 in Noordwijk ANP

Logisch gevolg van die personele wisselingen is dus dat van de huidige selectie vrijwel niemand ooit een groot toernooi heeft gespeeld. Juist daarom is volgens Van Dijk de honger om deze week toe te slaan enorm.

"Bij de jongens die nu twee eindtoernooien hebben gemist, onder wie ikzelf, speelt dat wel mee. Je speelt toch vooral bij het Nederlands elftal voor de eindtoernooien natuurlijk."

Nog veel meer Oranje-zomers

Mocht Oranje zich daadwerkelijk kwalificeren en Van Dijk fit blijven, dan maakt de beste verdediger van de wereld komende zomer op 29-jarige leeftijd eindelijk zijn debuut op een groot toernooi.

Ondanks die relatief hoge leeftijd voor een debutant, zullen er daarna, wat Van Dijk betreft, nog wel wat meer toernooien volgen. "Ik heb het geluk dat ik een centrale verdediger ben, dus ik kan nog wel wat jaartjes mee. En hopelijk ook op een aardig niveau."

"Dus na het komende EK twee jaar later weer een mooie zomer. En daarna nog een EK en WK", somt Van Dijk op. "Laten we het hopen. Dat we ons blijven kwalificeren voor toernooien. Dat verdient deze groep en daar hebben we ook de kwaliteiten voor."

STER reclame