VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft verwarring veroorzaakt over het standpunt van haar partij over vuurwerk. Eerder vandaag deed ze samen met het CDA het voorstel om naast de zwaarste categorie consumentenvuurwerk ook bepaalde vuurpijlen en zogeheten single shots in de ban te doen.

Aan het begin van de avond kwam ze daar in twee tweets plotseling van terug. Ze is teruggefloten door haar fractie.

Ze gaf haar fout daarna ruiterlijk toe:

Yezilgöz (VVD): ik ben teruggefloten

Single shots zijn erg populair onder jongeren. Het zijn kleine lichtkogels die weggeschoten worden en eindigen in een harde knal. In de aanloop naar de jaarwisseling worden er circa 10 miljoen van verkocht. Volgens deskundigen en ook de branchevereniging pyrotechniek maakt juist dit vuurwerk de meeste slachtoffers.

Het kabinet besloot afgelopen zomer dat de zwaarste soort consumentenvuurwerk, categorie F3, met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 niet meer verkocht mag worden. Daaronder vallen Chinese rollen en ratelbanden.

Een deel van Tweede Kamer vindt dat niet ver genoeg gaan. Ook sommige soorten vuurwerk uit de categorie F2 zou verboden moeten worden voor consumenten. Naast de branchevereniging pleitte ook de politie al eerder voor een ruimer verbod, inclusief de single shots.

Veiligheid hulpverleners

CDA'er Chris van Dam wil vooral de veiligheid van hulpverleners en omstanders vergroten. Een verbod op zware vuurpijlen en single shots is een stap op weg daarnaartoe, zegt hij. Hij leek een medestander te hebben in de VVD, totdat Yesilgöz van haar uitlatingen terugkwam.

De VVD'ster heeft haar fout toegegeven. Ze vond het persoonlijk een goed idee om het vuurwerkverbod verder aan te scherpen, maar dat was buiten haar collega's in de fractie gerekend.

Toch meerderheid?

Morgen is er een debat over de jaarwisseling. CDA'er Van Dam denkt dat er ondanks het terugkrabbelen van de VVD een meerderheid in de Kamer is om meer vuurwerk te verbieden.

Politiechef Erik Akerboom nam vanochtend ook al een voorschot op het debat. Hij voorziet problemen bij het handhaven van lokale vuurwerkverboden. Gemeenten hebben de vrijheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. Zo ontstaat er een wirwar aan lokale knalverboden, zegt Akerboom. Hij betwijfelt of de jaarwisseling daar veiliger door wordt.

STER reclame