Faris Al-Sultan (links) met Patrick Lange
NOS Sport

Ironman-kampioen zonder coach naar WK door aangescherpte visum-regels

Wereldkampioen Patrick Lange moet het zaterdag stellen zonder coach als hij in Hawaï zijn wereldtitel op de klassieke afstand triatlon (Ironman) verdedigt. Faris Al-Sultan komt namelijk de Verenigde Staten niet meer in.

Al-Sultan (41) is een boegbeeld in de sport. Zelf werd hij in 2005 wereldkampioen, sinds 2015 is hij actief als coach. Lange werd onder zijn hoede de laatste twee jaar wereldkampioen. Al-Sultan wordt ook wel de 'Sultan of Sweat' genoemd.

Net als Lange heeft Al-Sultan de Duitse nationaliteit, maar krijgt hij door zijn Irakese vader geen visum om af te reizen naar het vulkaaneiland. "Met een Arabische naam kom je de VS niet meer in", zei hij zelf over de aangescherpte regelgeving.

Vervelend

Dat is vervelend nieuws voor hem, want de Ironman Hawaï geldt als het officiële wereldkampioenschap. Het evenement wordt jaarlijks gehouden, kwalificatie verloopt via de vele Ironman-wedstrijden die over de hele wereld afgewerkt worden.

Tijdens deze klassieke triatlon wordt er 3,86 kilometer gezwommen, 180 kilometer gefietst en 42,195 kilometer (de marathonafstand) hardgelopen. Lange (33) werd vorig jaar de eerste die de wereldtitel bemachtigde in een tijd onder de acht uur (7.52.38).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl