Wiegman: 'Rusland wil na de lange bal weleens onverwachten dingen doen'

Hoewel ook de derde EK-kwalificatiewedstrijd werd gewonnen, liet het spel van de Oranje-voetbalsters afgelopen vrijdag nogal wat te wensen over in en tegen Slovenië (2-4). Maar dat was voor bondscoach Sarina Wiegman geen reden om de ploeg op weg naar wedstrijd vier, dinsdagavond in Eindhoven tegen Rusland, streng toe te spreken.

"Nee, deze groep is er niet bij gebaat om streng of boos te worden. Het lukte ons tegen Slovenië niet om gedurende de wedstrijd beter te gaan voetballen, ook niet na rust. We hebben de beelden bekeken en erover gesproken. Iedereen zag wel dat we slordig aan de bal waren en verkeerde keuzes maakten. Dat kwam onder andere doordat het middenveld niet goed bezet was."

Onverwachte dingen

Dat moet anders tegen de fysiek sterke Russische ploeg, die Wiegman beschouwt als de beste opponent in de kwalificatiegroep, en niet alleen omdat Rusland met 1-0 won van Slovenië. "Rusland speelt graag vanuit de lange bal en het winnen van de tweede bal. En dan doen ze nog weleens onverwachte dingen. Als wij de tweede bal veroveren, proberen ze vaak snel druk te zetten."

"We zullen weer het meest in balbezit zijn, zoals bijna altijd, maar we zullen alert moeten zijn en zorgvuldiger aan de bal dan tegen Slovenië. Zo krijg je controle over de wedstrijd."

Steun in de rug

De verandering van ambiance - van een handvol toeschouwers rond een Sloveens knollenveld naar het biljartlaken in een goedgevuld PSV-stadion - zal het elftal van een positieve impuls voorzien, weet Wiegman. "De speelsters zijn zo blij dat ze nu weer in Nederland mogen spelen. Voor 24.000 enthousiaste mensen, dat is altijd weer bijzonder en een steun in de rug."

Wiegman: 'Het Wilhelmus zingen in een vol stadion geeft iets extra's'

Oranje hoopt ook wat moois te laten zien, al plaatst Wiegman wel een kanttekening. "Het EK was sprankelend, maar uiteindelijk worden mensen vooral enthousiast als je wint. En als je dat doet met goed voetbal, komen de mensen graag naar het stadion. Dat is wat wij willen. Maar het begint wel met winnen. Als dat een keer niet op een mooie manier lukt, dan maar lelijk."

Mijlpaal Van de Donk

Voor Daniëlle van de Donk wordt het hoe dan ook een speciale wedstrijd. Ze zal immers haar honderdste interland afwerken, uitgerekend in het stadion van de PSV, de club waarvoor ze van 2012 tot 2015 zelf voetbalde. "Dat is geweldig, kan niet beter. Iedereen is heel erg blij voor me dat het juist hier is."

Van de Donk kan bondscoach Wiegman voorbij: 'Die gaat niet meer spelen'

Maar extra motivatie ontleent de middenveldster, 28 jaar geleden geboren in het nabij gelegen Valkenswaard, niet aan de mijlpaal. "Het is niet meer dan een nummer achter je naam, in mijn ogen. Het gaat mij om het resultaat en dat we als team goed voetbal laten zien."

Van de Donk maakte op 15 december 2010 haar debuut voor Oranje. In de vriendschappelijke interland tegen Mexico mocht ze vijf minuten voor tijd invallen. Inmiddels nadert ze de toptien aller tijden. Op de tiende plek staat een international met 104 caps: ene Sarina Wiegman...

Stand EK-kwalificatiegroep A

gesp-ptn doelcijfers
1. Nederland 3-9 14-2
2. Rusland 2-6 5-0
3. Kosovo 2-3 2-5
4. Slovenië 3-3 7-5
5. Turkije 3-1 0-5
6. Estland 3-1 0-11

STER reclame