EK voetbal
'Ik beloof niemand wat, maar ik heb Dest een toekomstplaatje geschetst'

Hoewel Sergiño Dest nog geen deel uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal, heeft bondscoach Ronald Koeman goede hoop dat hij in de toekomst wel over de rechtsback van Ajax kan beschikken.

"Nico-Jan Hoogma (technisch directeur van de KNVB, red.) en ik hebben met hem gesproken. Wij hebben het plaatje geschetst over zijn toekomst bij Oranje."

In dat plaatje ziet Koeman voldoende perspectief voor Dest, die kan kiezen tussen de Nederlandse en Amerikaanse nationale ploeg. "Ik beloof niemand wat, maar ik heb hem aangegeven dat ik toekomst voor hem zie bij het Nederlands elftal."

Ihattaren neemt tijd

Ook Mohamed Ihattaren is nadrukkelijk in beeld bij de KNVB. Maar door de ziekte en het overlijden van de vader van de 17-jarige PSV'er is er de laatste weken geen contact met hem geweest.

"De laatste keer dat ik hem sprak, gaf hij aan dat hij zijn tijd wilde nemen. En het is logisch dat dit niet het moment is om daarover te praten", zegt Koeman.

Mohamed Ihattaren op de bank tegen FC Groningen Pro Shots

'Keuze voor vaste groep'

De selectie van het Nederlands elftal is mede door de uitgestelde keuzes van Dest en Ihattaren niet veranderd ten opzichte van de vorige interlands. Dat is bewust beleid van Koeman.

"Ik kies voor een vaste groep. Natuurlijk is er ruimte voor ontwikkeling van jonge spelers en voor verandering, maar ik vond het niet nodig om iets te wijzigen."

Ook voor AZ-uitblinker Calvin Stengs is er dus nog geen plaats. Al speelt in zijn geval ook mee dat hij met Jong Oranje belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Portugal en Noorwegen voor de boeg heeft.

"Dat is inderdaad een van de redenen, maar uiteindelijk is het grote Oranje bepalend."

Berghuis en Weghorst

Koeman sprak in Zeist kort over Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis en zijn snoeiharde overtreding in het duel met AZ. "Een belachelijke overtreding", aldus de bondscoach. "Maar hij krijgt toch zijn kans, hij is de enige linksbenige aanvaller in onze selectie."

Ten slotte kwam de niet geselecteerde Wout Weghorst ter sprake. "Als je iets wil forceren, kies ik nog steeds voor Luuk de Jong. Wat Weghorst betreft gaat het niet alleen om z'n goals. Z'n spel moet nog iets verbeteren..."

Wout Weghorst viert zijn goal tegen Union Berlin Pro Shots

STER reclame