ANP XTRA

Telecombedrijven moeten 06-nummers die niet in gebruik zijn inleveren, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder die verantwoordelijk is voor de uitgifte van de nummers wil hiermee voorkomen dat er een tekort aan mobiele nummers ontstaat.

De telefoniebedrijven moeten de nummers inleveren bij de ACM als mensen het nummer een jaar na toekenning nog niet hebben gebruikt. Ook geeft de ACM per keer minder telefoonnummers uit aan de bedrijven.

Afkoelperiode

Bij veel telecombedrijven liggen ongebruikte 06-nummers op de planken. VodafoneZiggo heeft inmiddels 1,2 miljoen ongebruikte nummers teruggegeven. Dat is ongeveer 2 procent van het totale aantal beschikbare nummers. Naar aanleiding van de actie van VodafoneZiggo heeft de toezichthouder ook andere telecombedrijven verzocht om de ongebruikte nummers terug te geven.

De 06-nummers moeten nadat ze worden ingeleverd een tijd ongebruikt blijven. Die "afkoelperiode" moet ertoe leiden dat de nieuwe eigenaar van het nummer niet gebeld wordt door mensen die de vorige eigenaar willen bereiken. De telecombedrijven bepalen zelf hoelang die periode duurt.

Na de actie van VodafoneZiggo zakt het uitgiftepercentage voor het eerst sinds jaren onder de 90 procent. Van de in totaal 60 miljoen 06-nummers zijn er nu 54,5 miljoen uitgegeven.

Andere nummers

Als de 06-nummers op dreigen te raken, kan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opdracht geven om meer nummers vrij te geven. Op dit moment worden niet alle nummers ingezet voor mobiel bellen. Zo zijn er geen nummers die na 06 beginnen met een 0 of een 9. Als het ministerie die beschikbaar gaat stellen kunnen er 20 miljoen nummers bij komen.

Ook zijn er nog reeksen 06-nummers die toegewezen zijn aan oude diensten zoals pagers en dus niet meer in gebruik zijn.

Volgens de ACM kunnen als het nodig is nog meer nummers beschikbaar komen als het ministerie ervoor kiest om ook twaalfcijferige blokken te maken voor mobiel bellen.

STER reclame