1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

Atletiekunie-directeur Roskam: 'Ongelooflijk sterke Hassan verlegt grenzen'

Roskam over Hassan: 'Finale 1.500 meter mooiste WK-moment'

Na tien dagen sprinten, speerwerpen, verspringen, estafettes en halfvolle tribunes zitten de wereldkampioenschappen atletiek in Doha erop. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, kijkt met een tevreden gevoel terug op het toernooi in Qatar.

"De finale van de 1.500 meter met Sifan Hassan is voor mij onomstreden het mooiste moment van het toernooi", vertelt hij op de slotdag van de WK. "Ongelooflijk hoe zij zich manifesteert, maar ook de focus die zij weet vast te houden. Ze liep iedereen naar huis."

  • De hectische, gouden week van Hassan in Doha
  • Nagenieten van de WK atletiek in zestig seconden

Hassan werd in Doha wereldkampioene op de 10.000 meter, kreeg op dinsdag het nieuws te horen dat haar coach werd geschorst wegens dopingpraktijken en veroverde zaterdag haar tweede gouden medaille van het toernooi, op de 1.500 meter.

"Hoe Sifan zich hier doorheen slaat, is ongelooflijk. Net als haar prestatie. Zij verlegt grenzen. Sifan is zo'n sterke vrouw en persoonlijkheid. Ze gaat recht op haar doel af. Het is een heel mooi boek aan het worden."

Schippers en Vetter

Tegenover de mooie prestaties van Hassan staan de vervelende blessure en opgave van zowel Dafne Schippers als meerkampster Anouk Vetter. "Dat wil je niet", aldus Roskam. "Zeker bij Dafne, zij was een medaillekandidate en dan is het heel vervelend als je het toernooi moet afbreken."

ANP
Dafne Schippers wordt getroost door haar ouders

Roskam: "Maar Schippers is gelukkig en ze heeft plezier in de sport. Ze laat weer dingen zien op haar oude niveau, alleen dit toernooi heeft ze dat nog niet kunnen tonen. Maar als ik kijk naar de toekomst: ze gaat weer richting het absolute topniveau."

Waar de klachten bij Schippers van lichamelijke aard waren, stapte Vetter uit het toernooi vanwege mentale problemen. "Het is een strijd die zij al langer doormaakt", aldus Roskam. "Gelukkig kan zij het goed verwoorden en is ze ook bereid dat te doen. Dat is heel waardevol."

Roskam geeft aan dat Vetter alle denkbare steun krijgt van de Atletiekunie. "Met haar vader als coach kan dat ook nog moeilijk zijn, zeker voor hemzelf. Het belangrijkste is dat een atlete gelukkig is en goed in haar vel zit. En een vader wil natuurlijk vooral een gelukkige dochter zien. Dat staat voorop."

Behalve over Hassan was Roskam ook te spreken over de prestaties van Susan Krumins (zevende op de 10.000 meter), de meerkampers en de estafetteploegen. "Zij hebben boven verwachting gepresteerd en zichzelf een cadeau gegeven."

Roskam: 'WK in Qatar is geen goede keuze geweest'

Aan de wereldkampioenschappen in Doha hield Nederland dus twee gouden medailles over. Op de meeste dagen zaten de tribunes in het stadion maar halfvol. "Ik vond dat niet zo'n probleem, want er was best wel wat sfeer", aldus Roskam.

"Los daarvan vind ik het wel opmerkelijk dat de bond van zo'n grote sport dit land kiest voor zo'n groot evenement. In mijn ogen is dat geen goede keuze geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl